fbpx

Блексед – на какво се дължи успехът на този европейски комикс?

„Блексед“ се откроява сред едни от най-популярните френскоезични съвременни комикси. Поредицата, публикувана от издателство „Дарго“, е дело на сценариста Хуан Диас Каналес и илюстратора Хуанхо Гуарнидо. Въпреки че създателите са испанци, основната им целева аудитория за „Блексед“ е френският пазар. Затова те публикуват всички части на поредицата първо на френски език, а испанското издание обикновено се появява на пазара около месец по-късно.

Но на какво се дължи невероятният успех на Блексед? Нека да разгледаме по-детайлно графичните новели за черния котарак…

Невероятната атмосфера

Комиксът се характеризира с мрачен облик и своеобразен кинематографичен стил. Детайлните акварелни рисунки, разкриващи места и градове от действителния живот, допринасят за реалистичното усещане на случващото се, въпреки факта че героите са животни. Мрачната атмосфера е предадена както от изящните графики, така и от играта на реплики, редуващи се с изразителни паузи. Поредицата е изцяло потопена в естетиката на филм ноар, а повечето истории се вписват в политическия и социален контекст на Съединените щати в края на 50-те години на миналия век.

Музиката, и по-специално джазът, е застъпена много в поредицата. Това особено силно важи за „Адът, тишината“, чието действие се развива в Ню Орлиънс.

Добре структурираните истории в петте тома

Успехът на първата част, озаглавена „Някъде сред сенките“ (Quelque part entre les ombres) и издадена във Франция през ноември 2000 г., е огромен. Бройките са разпродадени за кратко време, а отзивите като цяло са положителни, независимо дали произлизат от медиите, обществеността или света на комиксите.

Вторият том „Арктическа нация“ (Arctic-Nation) е публикуван през 2003 г., а третият „Червена душа“ (Âme Rouge) излиза през 2005 г. Следват и най-новите „Адът, тишината“ (L’Enfer, Le silence) и „Амарийо“ (Amarillo). В очакване сме на шестото и седмото издание, които са в процес на създаване. Любопитно е, че корицата на всеки том е в различен цвят (съответно  – черна, бяла, червена и синя за първите четири издания), а корицата на петия е жълта (amarillo означава  „жълт“ на испански език).

Всяка една от новелите се фокусира върху конкретни проблеми на обществото и успява да ги покаже в особено колоритна светлина. Така например първата история е посветена на корупцията по високите етажи на властта, докато в „Арктическа нация“ се засяга темата за расизма. Благодарение на страхотната си драматургия и причудливи хрумвания на двамата испански артисти, новелите за Блексед поддържат интереса на читателя през цялото време. Дори клишетата са представени по невероятно свеж начин и успяват да допринесат за историите. 

Харизмата на самия Блексед

Снимки от играта Blacksad: Under the Skin (2019)

Главният герой Джон Блексед е черна котка с бяла муцуна, която работи като частен детектив. Фактът, че е котка, го прави много пъргав и ловък. Той е архетипът на самотния, мрачен и обезверен герой. Приет е да учи история в университета, но още в първи курс е отстранен заради лошо поведение. В последствие постъпва в армията и въпреки многото отличия, с които е окичен там, изпада в дълбока депресия. Завръщайки се в Европа, се залавя с няколко дребни препитания, преди да отвори детективското си бюро.

Персонажите са изградени по уникален начин

Всички персонажи са антропоморфни животни, чийто вид отразява характера, както и ролята им в повествованието. Повечето полицаи например са кучета, докато героите от подземния свят нерядко са влечуги или земноводни. В „Амарийо“ мотористите са представени като овце, което едновременно разкрива стадния характер на рокерите и подчертава несъответствието между стереотипа на кротките овце и свободолюбивия и бунтарски дух на тези персонажи.

Любопитен факт е, че женските образи често са илюстрирани с много по-човешки черти, отколкото мъжките.

В България са издадени четири от петте книжки благодарение на издателство Артлайн. Надяваме се, скоро да последва и петата – „Амарийо. Сред феновете на комиксите у нас „Блексед“ се радва на широко одобрение, което само доказва, че историите му вълнуват хората от всички краища на света.

Предлагаме ви да погледнете ревютата на томовете при нашите приятели от superheroes-bg.info, както и този материал, който преди години беше публикуван в Блогът на Бирето (Антон Биров).