fbpx

Бъди герой в новата книга-игра „Асверг. Из хрониките за кан Крум“!

Асверг. Из хрониките за кан Круме нова книга-игра, в която основна тема е българската история. Свързахме се с Десислава Авджиева и Ангалот Енминас, за да ни разкажат повече за своя проект.

Кой е героят на тази книга и какви приключения ще му се случат?

Ангалот Енминас (автор): Главният герой, през чиито очи проследяваме сюжета, се казва Асверг. Асверг е войн от войската на кан Крум. Той е измислен персонаж и неговата роля е да ни „представи” историческите събития, така че да не сме просто свидетели, но и да бъдем участници.

Кан Крум е известен като суров владетел и войн, с какъв негов образ ще се запознаят читателите, ще има ли нещо, което да ги изненада?

Десислава Авджиева (създател на идеята за книгата-игра): Всъщност има различни теории, предадени през исторически факти и всеки един от тези факти има застъпници и противници. Затова ние няма да говорим за точна историческа достоверност, а по-скоро ще ви споделим нашата гледна точка за това време на кан Крум и това, което сме прочели от източниците, до които сме имали достъп ние. По това време всеки, който е искал да оцелее, е бил така суров. На много места и византийски хронисти, и български историци посочват, че кан Крум често се е опитвал да решава споровете мъдро, без проливане на кръв. Особено по линия на Византия.

Разкажи ни малко повече за самата игра – от колко епизода е, каква механика е използвана при битките и как се играе – ще има ли зарове, дневници, точки и прочее?

Ангалот Енминас: Книгата-игра е 423 епизода. Целта ни беше тя да е лесна и за хора, които все още не са играли книги-игри. Лично аз (Ангалот – авторът) не обичам зарчетата, защото не всеки носи със себе си, затова взаимствах друг похват – читателят да избира на случаен принцип между няколко епизода. Дневникът ни се искаше да е по-голям, но решихме, че ще си угодим в следващата книга-игра.

Каква е целта на проекта, с който сте се захванали, и към каква аудитория е насочен?

Десислава Авджиева: С този проект представяме трима велики български владетели, които за нас носят различни послания. Докато първата книга-игра набляга повече на битки, втората ще покаже на читателите си икономическия и политически живот от Първо българско царство. А третата ще наблегне на културния и религиозен живот. Искаме чрез тези книги-игри да разкажем по интересен и интерактивен начин българската история. И се надяваме така да увлечем към изучаването ѝ повече хора.