fbpx

България е под извънземна атака в първия роман на Бранимир Събев!

Бранимир Събев е познато име за феновете на хоръра у нас. Председателят на популярния клуб Лазарус има зад гърба си цели пет самостоятелни книги, както и безброй публикации в различни литературни сборници, антологии, вестници и списания.

Преди няколко дни в своя фейсбук профил Бранимир обяви, че шестата му книга скоро ще излезе на пазара. Особеното е, че този път не става дума за избрани негови разкази, а за роман. Ето какво сподели авторът пред сайта hippogriff.eu.

Здравей! Разкажи ми с няколко думи за новия си роман – фантастика ли ще е или повече хорър, както и за какво в най-общи линии става дума в него?

Здрасти, Тони! „Сърца от Стомана“ без съмнение мога да го определя жанрово като военна екшън-фантастика. Действието се развива през 2041-а година, когато България е една от водещите икономики в световен мащаб, райско кътче на планетата в много отношения, но това си идва с определена цена. Внезапно страната ни бива нападната от полуразумни извънземни, които сравнително не са много, ала и населението ни е супер пацифистично настроено и никой не може да се изправи срещу инопланетяните… Или почти никой. Има си и хорър-моментите, но са малко, редки и по-скоро служат като зрънце пикантна подправка към основното ястие. Мисля, че е книга, която би се харесала на хората, които са фенове на космическата, екшън-фантастиката, не толкова научната или твърда такава. Както и разбира се на почитателите на филми като „Звездни рейнджъри“, „Пришълецът“, компютърни игри от типа на StarCraft и др.

Това ти е първият роман, така че какви са разликите (и трудностите) спрямо това да пишеш разкази?

По-различно е, по-трудно е, трябва да боравиш с много герои, със сюжетни линии, обемът на моменти те спича. Има и друго – аз съм преди всичко и на първо място хорър-автор, а хорърът като жанр обича късата форма. Може би ако имах нагласата да съм основно фентъзи, или поне фантастичен автор, нямаше да е така, но като си свикнал веднъж, не е лесно да се промениш – все пак, към сегашен момент имам написани над 80 разказа и новели, плюс една повест, а романът е само този, хахаха! Но, въпреки всичко, смятам, че се получи повече от добре.

Лесно ли беше да намериш издател, който и да ти се довери?

Ами, как да ти кажа. Нееднократно съм споменавал за перипетиите, през които минах, докато втората ми книга („Човекът, който обичаше Стивън Кинг“) види бял свят – пратих я на 54 издатели (20 ми отказаха, 30 не ми обърнаха внимание, 4 ме въртяха и сукаха, а не направиха нищо), докато 55-ият се нави и я издаде. Сега не беше много по-различно, макар да ставаше въпрос за роман, макар това да не бе втората, а шестата ми книга, макар да минаха 8-9 години оттогава. Този път я пратих само на 25 издателства. 4 ми отказаха, 20 не ме отразиха, само 25-ият се нави. Радвам се, че работя с Мартин от „Ерго“, който е не само сериозен мъж и издател, а и страхотен редактор.

Къде и как ще се разпространява романът?

Замислили сме първо две премиери в София, една в края на ноември и една в началото на декември, планирам и тук-таме представяния из провинцията, където е възможно. Естествено, коледният панаир също е важен фактор в случая. След това известно време романът ще е наличен за поръчки лично от мен, както и от сайта на издателството – е, в някой момент ще го пуснем да се разпространява и през книжарниците, но няма да е скоро.

Напоследък виждаме доста фентъзи книги на български автори да са топ заглавията на пазара, как гледаш на това?

Резервирано. Първо, не мисля, че въпросните родни фентъзи книги са ЧАК толкова много напоследък. Особено броят на тези, които се продават много, са съизмерими с броя на пръстите на ръцете на пенсиониран шлосер и са точно и толкова хубави. Има и тук-там добри заглавия, даже наистина добри, но са неизвестни на широката публика, за съжаление. Най-тъжното е, че според мен основната част са хем неизвестни, хем лоши, хем не се продават.

Възражда ли се по някакъв начин интересът към българското фентъзи последните години?

Не знам, ако е така, бих се радвал. Най-много бих са радвал, ако трите братчета – фентъзи, фантастика и хорър са в подем всичките едновременно, но не виждам как ще стане. Прекалено много фактори са срещу това.

Какви продажби очакваш от книгата, до колко хора ти се струва възможно да достигне?

Теоретично, книгата би могла да достигне до десетцифрено число хора J Практически, ще съм на седмото небе, ако достигне до четирицифрено число читатели.

Какъв е основният мотив в романа – от това, което беше написал във фейсбук, останах с впечатление, че ще е за приятелството?

Приятелството без съмнение е един от важните мотиви в романа, аз гледам на него като свързващата спойка между героите, а и не само. Основните, главни мотиви обаче за мен в случая се свързват с понятия като чест и доблест, чувство за дълг, желание за справедливост, те са основни движещи фактори в повествованието. И да, може да прозвучи неприятно, но е засегнат и мотивът за отмъщението. Много хора го отричат, но китайците например казват, че то е свещен дълг на всеки унижен и оскърбен. Прочее, ако ви се чете роман с напрегнато действие и много стрелба, в който войничета трепят звероподобни извънземни и целият този задъхан екшън на места се редува с весели, комични случки – заложете смело на „Сърца от Стомана“.