fbpx

Валентина Игнатова разказва за „Заветът: Стихия в кръвта”

„Заветът: Стихия в кръвта” (издателство „Артлайн“) на Валентина Игнатова вече е на пазара. Свързахме се с младата писателка, за да си поговорим за нейния дебютен роман.

За какво се разказва в „Заветът: Стихия в кръвта“,  на каква история ще се натъкнат читателите?

„Заветът: Стихия в кръвта” разказва за приключенията на петима приятели, които вместо да изживеят паметна лятна ваканция, последната преди завършване на гимназия, ще трябва да преодоляват немалко  предизвикателства и перипетии. 

Историята започва с пристигането на Кирил в родопското село Бяла Гела. Селото е превърнато в модерен туристически център и Кирил се е съгласил, макар и с огромно нежелание, да помага на баба си в къщата им за гости, която е част от центъра. Връстниците му – амбициозният Николай и избухливите близнаци Александър и Максим, също се завръщат в селото за началото на сезона.  Всяко от момчетата има задължения, които ще вгорчават живота им  през трите дълги месеца с излишен труд и скука, но скоро ще разберат, че това лято няма да е като никое друго.  Изненадващо, след години отсъствие, към тях се присъединява и приятелката им от детинство Кристина, а с нея идват и проблемите.

Двама немски изследователи, които са убедени, че в пещерите край селото е скрито светилище на древен култ, принуждават младежите да им помогнат в търсенето, но това, което откриват в недрата на планината, се оказва много повече от легенда.

Какъв е жанрът на книгата – класическо фентъзи ли е или по-скоро фентъзи елементите са покрай останалото?

По-скоро фентъзи елементите са покрай останалото 🙂 Когато пишех книгата, не съм се и замисляла да си поставям рамки.

Защо избра българското село за място, на което да се развива твоята история?

Българското село крие много тайни 🙂

Феновете на остросюжетната литература в България сме чели твои разкази, но сега ти предстои да се срещнеш с много нови читатели – как очакваш да се приеме книгата, притесняваш ли се за предстоящите ревюта, мнения и оценки?

С нетърпение очаквам да науча какво мислят читателите. Разбира се, че се притеснявам от предстоящите ревюта и оценки. Много искам  читателите да останат удовлетворени от преживяването и да се влюбят в героите, но също така съм реалист и знам, че няма как книгата да се хареса на всички.

Разкажи ни за самия процес на издаване – как протече при теб пътя от ръкопис до издадена книга?

Пътят на „Заветът” не беше лесен, но отново се убедих, че всичко се случва, когато му дойде времето.  Историята я написах на един дъх. Обожавам всеки един от героите, които ако позволите да вметна, са доста трудни за управление и нерядко поемаха по свой си път, та се налагаше с усилие да ги връщам в линията на сюжета 🙂 Най-трудна беше работата върху собствената ми персона. Може да звучи налудничаво, но завършването на книгата изискваше и аз да се доразвия като личност и като писател. Когато реших, че ръкописът е завършен, започна дългото търсене на редактор. Исках да предложа на читателите възможно най-качествен продукт и знаех, че това няма как да се случи без професионален редактор. Свързах се с няколко издателства и получих от тях предложения за съдействие, но така и не попаднах на редактора с точния за мен подход, темперамент и стил. Докато не срещнах Габриела Кожухарова. За няколко месеца книгата беше тотално преработена, орязана, дописана, полирана и готова за издаване. Когато видях труда си в завършен вид, се разплаках от щастие.

Няколко седмици по-късно събрах смелост да пиша на издателство „Артлайн”.  Седнах една вечер, беше много късно, и ги запитах през социалните мрежи дали биха проявили интерес. Тъкмо бях започнала да пиша обстоятелствено обяснение колко страхотна е книгата, когато от отсрещната страна ми писаха направо да пращам ръкописа. Изгубих дар слово и оттогава съм все така. „Артлайн” са невероятни и непрестанно ме удивляват с ентусиазма и професионализма си, а идеята на г-н Христо Коцев за петте корици е просто нечовешка. Разкошните корици са дело на дизайнера Георги Мерамджиев. Много съм благодарна на целия екип на издателството за доверието и смелостта да се захванат и да развият дебютиращ български автор.

Кога ще бъде достъпна книгата и откъде ще могат да я закупят читателите?

Книгата се очаква да е налична в книжарниците от 29 октомври, а всеки който желае да си я поръча онлайн с възможност за избор на корица, може да направи това от сайта на издателство „Артлайн”.