fbpx

Да поговорим за “Герои” на Стивън Фрай

Герои“ (издателство “Еднорог”) на Стивън Фрай е вече на пазара и у нас. Говорим си с Боряна Джанабетска, която е преводач на книгата.

Разкажете ни с какво тази книга е по-различна от другите, които представят легендите от Древна Гърция?

Митовете и легендите от самото си възникване до наши дни живеят благодарение на преразказа, всеки разказвач – от древните странстващи певци до по-късните създатели на авторски интерпретации и в литературата, и в живописта, и в музиката, е оставил по нещо свое в тях. Вероятно затова и митовете са стигнали до наши дни, издържайки на проверката на времето. Нещо свое им придава и Стивън Фрай – познат и като писател, и като актьор с неудържимото си чувство за хумор, в своята интерпретация на древногръцките митове той се проявява и като познавач на древността, и като искрен любител на древногръцката митология. Чарът на неговата версия е съчетанието от дълбоко преклонение пред силата и вечността на митовете с лекия, понякога весел, но понякога и сериозен поглед към тях. От една страна от самото начало Фрай изтъква, че адресира книгата си и към хора, които нямат никаква предварителна подготовка и не са проявявали досега интерес към тази тема, като същевременно поднася много допълнителна информация, без да изпада в суха дидактичност. Типично за Фрай, вероятно поради актьорския му талант, е и театралното звучене на текста, който на моменти напомня на драматизация на митовете – което придава на разказа допълнителна динамика и жизненост.

Какво се случва с една легенда, когато популярни писатели като Стивън Фрай и Нийл Геймън („Скандинавска митология“) се заемат да я разкажат – започва ли тя да звучи с нова сила, доколко се променя и става ли по-разбираема за модерния свят? 

Разбира се, фактът, че безброй поколения се обръщат отново и отново към митовете, доказва недвусмислено, че хората имат нужда от тях, и всяка епоха получава интерпретацията, която е уместна и необходима за нея. Да си спомним картините на великите майстори, представящи антични герои, облечени като рицари или благородници от много по-късни епохи. Когато Язон на Стивън Фрай, застанал на носа на “Арго” начело на екипаж от велики герои, потегля на похода за Златното руно, в тълпата изпращачи на пристанището момичета припадат от възторг при вида на красивия млад мъж – това неудържимо ни напомня на реакциите на обожателките на рок-звезди, и това е чудесно. Язон, Тезей, Херакъл стават герои не благодарение на предполагаемия си божествен произход; някои от тях даже са преследвани заради него, като Херакъл например – те събират сили да се изправят срещу онова, което ние можем да наречем “съдба”, “богове”, “неблагоприятни обстоятелства”, но всъщност става дума за едно и също – затова тези герои са символ на несломимия човешки дух. Диалозите между герои, чудовища и вълшебни създания са естествени, спонтанни, и като си помислим, може всъщност да са били точно такива. Как иначе би могъл да звучи разговорът между Даная и сина й, младия и неблагоразумен Персей, освен като диалог между една разтревожена майка и нейния син, обещал след няколко чашки вино да донесе на царя главата на Медуза, за която не е и чувал и си я е представял като “голямо пиле”? Именно поради липсата на излишен патос в разказа за саможертвата на Прометей ние сме в състояние да я почувстваме по-дълбоко. И колко актуално звучат думите на Фрай: “Злодеите никога не си вземат поука, тъй като злодеите не проявяват интерес към митове, легенди и приказки. Ако проявяваха такъв интерес, щяха да научат много неща и да побеждават, затова трябва да се радваме на тяхната тъпота и неграмотност”.

Това вероятно е и един от най-силните аргументи, доказващи необходимостта да се връщаме към древните митове, а що се отнася до древногръцката митология, тя, както казва Стивън Фрай, “е част от нашата ДНК.”

Стивън Фрай и Натали Портман във филма “V for vendetta”

Стивън Фрай е цяла вселена и творчеството му е необятно, ще ни разкажете ли малко повече за него?

Стивън Фрай действително е великолепен и като актьор, и като писател. За нашите читатели той вероятно е най-добре познат като Джийвс от незабравимата поредица “Джийвс и Устър” по Удхаус, в която двамата с Хю Лори остават ненадминати – дотам, че е трудно да си представим незаменимия Джийвс и Бърти Устър по друг начин, освен като Фрай и Лори. Невероятно е и въплъщението на Стивън Фрай в образа на Оскар Уайлд във филма “Уайлд” – приветствано възторжено и от критиката, и от зрителите (което всъщност не се случва често).

Освен харизматичен актьор, сценарист, драматург, телевизионен водещ и режисьор, Стивън Фрай е автор и на бестселъри и автобиографични книги, а наскоро нашумя и с прочита на аудио версията на книгите за Хари Потър. Добросърдечен хумор, суха ирония, ненатрапчива ерудиция, съчетание от задълбоченост и непосредственост, както и несъмнен талант – благодарение на всичко това четенето на книгите му прилича на разговор с един от онези събеседници, които никога не могат да ни омръзнат. 

Корицата на “Троя”

Очаква се тези дни  да излезе и третата книга от поредицата – „Троя“,  ще бъде ли и тя преведена на български и кога?

Вече работя с голямо удоволствие по превода на “Троя” и се надявам до пролетта да можем да зарадваме с нея почитателите на древногръцките митове и на Стивън Фрай. Хубавата новина е, че Стивън Фрай работи по четвърта книга от поредицата.

Откъде може да бъде закупена книгата?

„Герои“ вече се продава във всички книжарници в страната. Може да бъде закупена и от сайтовете за продажба на книги, както и от нашия сайт: www.ednorog.com.