fbpx

Детективът Пирин Вихренски се завръща в “Пипалата на миналото”

Наскоро на пазара излезе нова книга от поредицата за българския детектив Пирин Вихренски. Познатият ни герой от “Софийско крими” и “Диагнозата „Хадриан“ този път ще е главно действащо лице в “Пипалата на миналото” (издателство “Потайниче”). За да ни разкаже повече, сме поканили автора Орлин Чочов.

Разкажи ни за твоя герой Пирин Вихренски – как се справя с трудностите този частен детектив?

Пирин е своеобразен събирателен образ на мнозина от моето поколение, което трябваше да се изгради професионално през „годините на прехода“, както е прието да се обозначават 1990-те. Мнозина от нас си опитваха силите в различни коренно противоположни поприща. Някои успяваха, някои – не, но въпреки всичко продължаваха да опитват. Добре е известно, че школи за частни детективи не съществуват. Не съществува и прецизно определен от законодателството статут на тази професия, обвита с толкова загадъчна романтика в художествената литература. Затова и Пирин се оправя, както може. Разчита на мрежа от роднини и близки приятели. Започва като на шега и бързо-бързо успява да се „набута в шамарите“. Помагат му донякъде природната интелигентност, доброто образование и – не на шега – закалката на дете, израснало без баща, в игри и пакости по улиците и дворовете на едноетажен софийски квартал.

Какъв е новият случай в „Пипалата на миналото“, с какво ще се сблъска Пирин?

Всички случаи досега на Пирин са му „подадени“ от хора от неговото обкръжение. Този път го търси човек от най-неочаквано място, и то чужденец. Пирин се заема с особен патриотичен плам. Внезапно в личен план му се случва разтърсващо събитие, което също го подтиква да научи неща за своето минало, които са били загадка за него досега. В тази връзка се получи и по-дълъг роман, с две истории, който ще публикуваме в две части.

Какви са особеностите на една детективска история, когато тя се развива в България? Кое е специфичното, което няма как да се случи в книга на чужд автор?

Тук може би е мястото да спомена, че започнах да пиша детективски романи, силно повлиян от френския класик на черния роман Фредерик Дар, по-известен с псевдонима си Сан-Антонио. Неговият стил е уникален и е извънредно трудно да се предаде на чужд език: хумористично-циничен, самоироничен и изпълнен с неологизми.

Моите истории са специфични с това, че авторът няма полицейско минало, както у повечето детективи от жанра: учи се в движение, има свой личен морален кодекс и не се води единствено от стремежа да заработва насъщния. Той е кореняк софиянец, който обожава родния си град и познава изтънко неговите потайности. Това често му помага в разрешаването на загадките. Широкият му кръг познати от различни слоеве на обществото също му носи позитиви.

Иначе колеги-преводачи ме „сгълчаха“, че фамилните имена и имената на селища, които измислям, правели книгите почти невъзможни за превод на чужд език. Това може би е единственото, в което успях да подражавам на Сан-Антонио…

Това е третата книга за твоя детектив, успя ли да си изгради той своята аудитория и как очакваш да приемат читателите новата книга?

Да, за моя изненада получавам добри отзиви дори от хора, които не ме познават лично 😊… Мога дори да определя и възрастов диапазон: 14 – 80 г. Трябва да се внимава обаче с долната граница, защото често – в опитите си да придам по-обагрена автентичност на героите си – в речта и действията им се прокрадват по-фриволни и нелицепристойни мотиви… Относно приема на читателите на третата книга – вече получавам обратна връзка в социалните мрежи и дори ми се намеква да съм довършвал втората част по-бързо 😊…

Къде могат хората да си закупят “Пипалата на миналото“ и кога да очакват втората ѝ част?

Книгата излезе в края на месец август и може да се поръча онлайн от www.vetrovete.com/pipalata-na-minaloto-chast-1-roman-ot-orlin-chochov и други магазини, както и от по-добрите книжарници в страната. Работя над втората част в момента, но не бих се ангажирал дори и с приблизителна прогноза. С издателство „Потайниче“ обмисляме за нея по-широка рекламна кампания, така че почитателите на Пирин Вихренски ще научат навреме.