fbpx

Един мини музей на Star Wars в България – Casa de Vader!

Данаил Найденов е един от най-запалените фенове на „Междузвездни войни“ в България. Едва ли има друг човек у нас, който с такава страст да е събирал всевъзможни артикули на звездната сага. Колекцията му неведнъж е показвана от родните медии през последните години, най-вече по повод излизането на новите филми от поредицата. Тази година Дани се зае да направи нещо като мини музей на Star Wars, който той нарече Casa de Vader. Именно това беше повода да го потърсим …

Разкажи ми какво ще видят хората, които посетят Casa de Vader, на каква колекция ще попаднат те?

Хората ще видят личната ми колекция от Star Wars артикули, които събирам. Сигурен съм, че нито е най-голямата колекция в България, нито е най-скъпата, но във всичко е вложено някакъв спомен. Обичам да пътувам в чужбина и от всяка държава, която посещавам (а те станаха вече доста), си купувам по нещо. Отделно семейството и приятелите ми знаят, че имам ли рожден ден или друг личен празник, най-добрият подарък винаги е Star Wars сувенир. Имам от всичко по-малко, но като най-интересни неща мога да посоча книга с автентичен автограф от Тимъти Зан, аниматроничния Грогу (познат и като Бейби Йода), който стана хит още с показването си за предварителните поръчки, лимитиран 3D постер със сертификат от Лукасфилм, както и камък, който лично донесох от снимачните площадки в Тунис. Много се гордея и с един маслен портрет на Йода.

Къде се намира този мини музей и как могат да го посетят хората?

Намира се в гр. Ботевград и всеки, който желае, може да дойде да разгледа, стига да е след пандемията.

Знам, че си решил да има доста нестандартно „заплащане“?

Не съм търговец и не мога да карам хората да дават пари за нещо, от което няма да получат някаква стойност. Първо, че не е законно и второ, че не е морално. Не съм направил това за пари, а само и единствено за собствено удоволствие. Всеки може да дойде, разбира се, и трябва да остави нещо лицензирано вътре. С това не само разраствам колекцията си, а и получвам радост, защото всеки един нов артикул ми доставя огромно удоволствие.

Как се роди идеята за Casa de Vader и каква е целта на този проект?

Както казах, събирам отдавна Star Wars сувенири и в един момент стана трудно да ги държа по рафтове и секции. Отделно от това,  дълги години живеехме по квартири и всяко местене беше един малък ужас. След като обаче си закупихме собствено жилище, се оказа, че таванското помещение е идеално за целта. Идеята я даде съпругата ми, а след като се нанесохме, веднага започнах да се занимавам и с подготовката на помещението. Ужасното състояние, в което го заварих, не ми попречи да инвестирам – от нова дограма и ремонт на част от покрива през изолация, гипсокартон и оборудване с библиотеки, стелажи и осветление.

Колко време ти отне да събереш подобна колекция и някога опитвал ли си се да изчислиш стойността й ?

Получих първата си книга по темата преди точно 20 г., така че може да се каже, че това е плод на двайсетгодишен труд, макар че активно започнах да колекционирам преди десет години.

Какъв интерес очакваш и какви хора вярваш, че ще посетят Casa de Vader?

Не очаквам интерес, все пак това е лично пространство, а не отворено място като истински музей. Направил съм го за себе си, защото ми доставя удоволствие вещоманията ми по темата Star Wars. Иначе мои приятели вече бяха тук и са очаровани.