fbpx

Емилиян Вълев и Станимир Вълев разказват за новия си комикс „Метаморфози“

Преди няколко дни издателство „Ерго“ пусна на пазара новия български комикс „Метаморфози“. За да ни разкажат повече за него, се свързахме с авторите му Емилиян Вълев и Станимир Вълев.

Разбрахме, че „Метаморфози“ ще съдържа две истории – за какво ще се разказва в тях и какво ги обединява?

ЕВ:ПОД МОЯТА КОЖА е първата българска електронна графична новела. За балерината Александрия и татуиста Дориан. Една лична история за маските, които носим, и изборите, които правим. Модерна приказка, преплитаща ърбън фентъзи и хорър. Тук е представена за първи път по нов начин, специално за това издание. АРИАДНА е история, търсеща личното в епичната промяна на реалността. За топ пилота Ариадна и Ангела на смъртта. Различни направления на фантастиката се преплитат на страниците на комикса.

СВ: Това, което обединява двете истории, е невидима нишка, която може да бъде проследена от различни гледни точки. Нишката на метаморфозата. Както на материята, така и на личността.  Промяната, която надгражда и отвежда на едно друго ниво и тази, която води в отрицателна посока. В света на личното и  в света  на глобалното. Нишката на метаморфозата приема и мета измерение. Ние, като автори, изследваме  идеи, истории, вдъхновения, интерпретации, експерименти, различни начини на разказване на една история и различни визуални похвати. Това е пътешествие отвъд съдбите на героите и в идеите на авторите.  Книга, която изследва метаморфозата на няколко нива, които взаимно се допълват.

За каква аудитория е предназначен комиксът – изглежда, че ще допадне на феновете на фентъзито и хоръра, както и че явно не е за деца?

ЕВ: Да, определено историите не са предназначени за деца. Почитателите на фантастиката и резличните й поджанрове и течения ще намерят много интересни елементи в книгата.

СВ: В сърцевината си, това са две лични истории, които се разплитат на фона на  фантастични светове.

Разкажете ни малко за вас двамата – откога се занимавате с рисуване, какъв опит имате с графичните новели и как ви хрумнаха историите?

ЕВ: Рисуването е част от първите ми съзнателни спомени. Впечатлен от рисунките на брат ми, аз също започнах да творя. Вдъхновявахме се от класически детски приказки, комикси, анимационни филми. Постоянно рисувахме заедно. Създавахме свои персонажи, истории, нови сюжети с любимите ни герои.

СВ: Майка ни, забелязвайки нашите таланти, ни подаряваше книги, албуми и енциклопедии за велики артисти като Рембранд, Пикасо, Леонардо да Винчи. Помня както първите си моливи, така и първите си пастели, флумастери, акварелни и темперни бои… Всичко започна с героите на Уолт Дисни, мина през анимационните серии на “Батман”, “Костенурките нинджа”, анимациите по героите на “Марвел”, филмите за “Батман” и техните комиксови адаптации. Тогава дойде и естественият избор – да създаваме комикси.

ЕВ: Ние сме двама братя, художници и писатели – Емилиян Вълев и Станимир Вълев. Характерни с разнообразен стил и собствен почерк. Автори сме на първата българска електронна графична новела ПОД МОЯТА КОЖА (2011), комикс албума ИМАГИНЕРИУМ (2018), комикса ТАНЦ С ТУШ (2019). Представяли сме самостоятелни изложби, събиращи комикси, графики и илюстрации. Наши творби са участвали в международни форуми и фестивали и са публикувани в различни държави и на различни езици. В България, наши творби са публикувани в книги и политематични списания. Конкретна информация за нас и нашата работа можете да намерите на нашата Фейсбук страница, на нашия блог  и в статията за нас в международната енциклопедия за комикс автори Lambiek Comiclopedia.

СВ: Всяка история започва с идея или образ. Те  постепенно се развиват и еволюират. Така се случи и с тези две новели. В началото бяха конкретни идеи и сцени. Впоследствие, Александрия и Ариадна ни поведоха на това пътешествие. А ние само ги следвахме…

Какъв интерес очаквате да проявят феновете към „Метаморфози“, смятате ли, че пазарът в България вече е по-отворен към подобни проекти?

ЕВ: Искаме да благодарим на читателите за подкрепата и позитивната енергия. Една книга е своеобразен диалог между автори и читатели. Търсенето на графични издания се увеличава в цял свят. Този вид литература намира своето място по естествен начин. Това се случва и в България. Именно диалогът между автори и читатели, в пряко сътрудничество с издатели и разпространители, е в основата на изграждането на жива и енергична комикс сцена. Нещата се случват, когато работим заедно и за нас е чест и удоволствие да вземем участие в този процес.

СВ: Световна тенденция, която ние наблюдаваме и на Балканите, е завишеният интерес към местни автори. Ясно е, че комикс пазарите са доминирани от Американските, Френско-Белгийските и Японските комикси. Но от години се случва и нещо друго. Естествено е всеки читател да търси произведения, създадени на неговия език и от автор от неговата държава. Тази жажда подхранва местните комикс сцени. Така се появяват и творци с  визия и стил, различни от наложените от големите международни издателства.

Трудно ли е да издадеш комикс у нас, какъв път извървяхте вие, докато видите творбата си на хартия?

ЕВ: Искате малко информация от кухнята. Доколко да надникнем зад кулисите, и доколко да запазим магията…

СВ: Обичаме това, което правим. Всичко останало са детайли, които съпътстват всеки работен процес. А не е ли по-добре просто да оставим читателя с книгата в ръка? Да се наслади на историята? Да намери себе си или нещо друго? Да интерпретира свободно? Нека книгата и героите говорят.