fbpx

Здравко Генов разказва за „Върховната колекция“ на Марвел

От няколко седмици „Върховната колекция графични романи“ на Марвел вече се издава и в България. За да ни разкаже повече за това, си говорим с преводача на новелите у нас – Здравко Генов.

Разкажи ми малко повече за самия проект – какви всъщност са тези истории, които излизат във „Върховна колекция графични романи“, и как са подбирани?

„Върховната колекция графични романи Marvel” събира истории за някои от най-обичаните герои на издателството. Поредицата отдавна излиза в много други страни и набляга на сюжети, които са по някакъв начин значими – или правят нещо съвсем ново с героите, или са се доказали като абсолютни класики сред феновете. Не мога да коментирам на какъв принцип се подбират, но общо взето идеята е да има от всичко по малко.

Кои са следващите истории, които ще излязат, и докъде е стигнал самият процес – преведени ли са вече и сигурно ли е, че ще излязат или се чакат резултатите от първите броеве?

Няма да издавам много за това, което предстои, но сред вече официално обявените са “Непобедимият Железен Човек: Екстремис” (от който е почерпено известно вдъхновение за игралните филми) и “Спайдър-мен: Раждането на Венъм” – колекция истории от периода, в който Спайди носи извънземния черен костюм и довежда до дебюта на един от най-култовите злодеи/анти-герои на 90-те – Венъм. Работата по изданията тече от доста време и продължава, така че има доста заглавия, които вече са преведени, както и такива, над които тепърва ще започва работа. Относно излизането не мога да коментирам, защото по никакъв начин не участвам в този процес – аз само чакам да получа материали, превеждам ги и ги изпращам обратно 🙂

Като фен на комиксите – как ти се струват тези истории, можем ли да кажем, че наистина това са едни от най-добрите неща на Марвел?

Ами, тук всеки ще е с мнението си. Аз лично съм привърженик на по-старите комикси – някак си ми допада многословието на авторите, типично за 70-те и 80-те (макар да отнеме повече време за превод, естествено), и определено предпочитам по-ярките цветове и семпли сюжети, които да могат да се четат и от деца. Някои от заглавията намирам за страхотни, но други от тях определено не са за мен. Това не значи, че нямат своите почитатели и че не могат да открият нови такива.

За хората, които проявяват интерес тепърва да се запознаят със света на Марвел, може ли да кажем, че това е подходящо начало?

И да, и не. Зависи какъв е манталитетът им – ако наистина не знаят нищичко за комиксите на Марвел и тръгнат да събират всичко наред, подборът и последователността на историите, смяната на художници и сценаристи, сюжетите от различни поредици с общи герои и т.н. може да им се стори крайно объркваща. Ако все пак обаче са наясно, че все пак тук са представени много различни поредици и виждания, е чудесна отправна точка, защото има разнообразие и бързо ще могат да се ориентират кои герои/поредици/художници/сценаристи им харесват и кои не. Цената, честно казано, също намирам за абсолютно достъпна, предвид качеството на изданията.