fbpx

„Змия и гълъб“ – любовта среща магията в хитовия дебют на Шелби Махурин

Съвсем скоро на пазара ще излезе романтичното фентъзи „Змия и гълъб“. Книгата е дебют на авторката Шелби Махурин и успя да й спечели изключителна популярност на Запад. В Goodreads творбата се радва на десетки хиляди позитивни оценки, а героите набързо се превърнаха в любимци на читателите. За да ни разкаже повече за „Змия и гълъб“ се свързахме със Стефана Моллова от издателство „Ибис“.

Знам, че никой не обича да издава твърде много от историята, но все пак за какво се разказва в „Змия и гълъб“?

Фентъзи с френско очарование, което лъха от имената на героите и мястото на действие. В основата на сюжета е войната между ловците и вещиците. Пътищата на Рийд, капитан на ловците, и вещицата Лу се пресичат и едно недоразумение ги обвързва в брак. Но Рийд не знае, че Лу е вещица, тя е избягала преди две години от своето сборище и живее, криейки се от своите посестрими. Между двамата пламва любовта и по-нататък следват неочаквани обрати и разкрития, битки, а съдбата на кралството е свързана и с двамата.

Книгата повече на романтиката ли набляга или на преден план са фентъзи елементите?

Тъй като в основата на сюжетната линия е любовта, книгата има ясно изразен романтичен елемент. Има магия и тя е много интересно представена, но не е фентъзи, със сложно изграден свят и магична система.

На кои читатели би се харесала „Змия и гълъб“, с кои други произведения можем да търсим паралели?

Не мога да я сравня с други книги. Идеята е много оригинална и добре поднесена. Но „Змия и гълъб“ би се харесала на читателите на Лий Бардуго, Холи Блек, Сара Дж. Маас. Вероятно повече ще допадне на дамите, тъй като има любовна история.

Книгата излезе в оригинал миналата година и се превърна в бестселър, на какво се дължи този й успех и как успя да се справи с конкуренцията в жанра?

Понякога успехът на една книга не може да се обясни. Романът е дебют на Шелби Махурин, така че не е имало предварително заложени очаквания за успех от предходни нейни заглавия. Понякога просто формулата, която включва оригинална идея и интригуващи характери, които са добре развити и написани, няма как да не проработи.

Кога книгата ще излезе официално на пазара и къде могат да я намерят читателите?

„Змия и гълъб“ ще излезе през първата половина на юли месец тази година, още нямаме точна дата, но съвсем скоро.

Това е първата част от обявена трилогия, може ли да очакваме, че и другите две книги ще се превеждат на български?

Да, взели сме правата за втората книга „Blood & Honey“, и вече работим по нея. До края на годината ще излезе на български, a на англоезичния пазар ще бъде публикувана през септември месец 2020 г. Третата книга още няма работно заглавие и трябва да излезе през 2021 година. И да, планираме да я издадем.