fbpx

Измислените градове на Стивън Кинг… или кое чудовище къде живее

Феновете на Краля знаят, че щатът Мейн обикновено е мястото, където неговите истории си намират уютен дом. Мейн си съществува съвсем реално, но градовете, където щъкат клоуни човекоядци и вампири, са си измислени от него. През годините се е откроила една особена „троица“, която се счита за основа на вселената, изграждана постепенно от писателя.

Дери

Дери със сигурност е най-известният град в щата Мейн, пък бил той и несъществуващ. Всъщност Дери си има цяла карта и основните „забележителности“ са добре познати. Можете да намерите не малко снимки дори.

Повечето хора смятат, че градчето се появява за първи път в „То“ през 1986-та, но истината е, че още през 81-ва Кинг има разказ – The Bird and the Album – чието действие се развива там.

Другите популярни творби на Стивън Кинг, ситуирани в Дери, са:

  • Инсомния – 1994-та
  • Торба с Кости – 1998-ма
  • Дриймкечър – 2001-ва
  • Изгодна сделка – 2010-та
  • 11/22/63 – 2011-та

Освен това жената на Стивън Кинг – Табита – също използва града за сцена на своята история от романа One on One, който си остава и най-известната й творба.

Иначе, ако се чудите кой град гледате във филма „То“ от 2017-та, това всъщност е Порт Хоуп в Онтарио.

Касъл Рок

За първи път градчето се  появява в един от най-популярните романи на Краля – „Мъртвата зона“ (1979).

Касъл Рок е малко градче с около 1500 жители, но това не пречи в него да се случват сума ти ужасии. През годините Кинг е ситуирал следните произведения на тази територия:

През 2017-та популярността на този град рязко се вдигна, защото от Хулу направиха сериал за него, където в партньорство работят Стивън Кинг и Джей Джей Ейбрамс. Сериалът засега се представя много успешно, като е пълен с препратки към книгите на Краля.

Джерусалеймс Лот

По-познат като „Сейлъмс лот“, този град е в основата на втората книга на Стивън Кинг, носеща същото име.  Пълен с вампири, „Джерусалеймс Лот“ е доста гадно място за живеене, както и за екскурзии, но пък си остава перла в короната на Краля именно заради огромния успех на романа му. 

Макар в много книги на автора да се споменава това градче, единствено действието на три творби се развива в него.

„Джерусалеймс лот“ е кратък разказ, публикуван през 1978 в сборника „Нощна смяна“, а по-късно и преместен в по-модерните издания на класиката „Сейлъмс лот“. Историята се води прикуъл, макар реално да няма нищо общо с романа.

„Едно за из път“ (One for the road) също е само кратък разказ, но този път събитията се развиват след случилото се в романа и проследяват какво е станало с оцелелите вампири в града.   

Откъде идват имената: Къщата на Стивън Кинг се намира в Бангор, щата Мейн. Името по всяка вероятност идва от северноирландския му град адаш. А Дери и Касълрок всъщност са имена на съществуващи градове именно в Северна Ирландия.