fbpx

„Как да бъдете като Уолт Дисни“ – една история за оптимизма

Обичам биографиите и отворих „Как да бъдете като Уолт Дисни“ с очакванията да бъде интересно и забавно четиво. След първите стотина страници вече знаех, че това е нещо много повече.

Историята на Уолтър Дисни е преди всичко вяра в доброто – оптимизъм, лишен от пошлост. И това е особено вдъхновяващо в един свят, в който стереотипът за успелия човек е пропит с безскрупулност, егоцентризъм и надменност. Уолт е абсолютна противоположност на тези неща и затова и „Как да бъдете като Уолт Дисни“ всъщност е една от най-позитивните книги, на която може да се натъкнете.

На нейните страници не се намират просто факти за живота на една значима личност. Пат Уилямс е успял да вникне в посланията, които Дисни е завещал на света, както и да отрази силата на неговата личност и влиянието му над хората наоколо. А въпросното влияние е впечатляващо. Всеки, които се е докоснал до Уолтър Дисни, помни това и за мнозина тези срещи са съдбовни – както в личен, така и в професионален план.

pixabay.com

Историята на Уолт е впечатляваща и вдъхновяваща сама по себе си. Той е обикновено момче от Средния Запад в САЩ и прекарва детството си в бедност и несгоди. Баща му е бил доста суров човек и възпитанието му е много консервативно. Расъл е по време на войните и това си е оказало значение, защото всичко през онези години е било трудно.

На този фон е почти абсурдно колко оптимистично е гледал Уолтър Дисни на света около себе си. Нито за момент провалите не са му се отразили на вярата. Когато първото му студио е фалирало – той е бил уверен, че успехът е зад ъгъла. Когато са му откраднали първия истински успешен герой – заека Осуалд – Уолт не трепнал и веднага се заловил да измисля нещо друго – в случая Мики Маус. Казвали му да се откаже от „Снежанка“ (първата пълнометражна анимация), но той бил уверен, че знае какво прави и бил оптимист, че хората ще харесат филма.

Заекът Осуалд

Това е и формулата на успеха на Дисни – оптимизъм, вяра и здрава работа. Простичко, но ефективно.

Другото впечатляващо при Уолтър е неговото отношение към хората. Добротата съпътства компания „Дисни“ от началото до края. И това е сламката, за която лично аз се улових като читател. Сигурен съм, че и за други хора ще е така. Откровено казано, в свят, в който на пиедестал са издигнати хора като Стив Джобс, имаме нужда да си припомним, че можеш и с добрина да успееш. Че не е нужно всяка корпорация да гледа на хората си като на роби, а успехът да е изразен в надменно отношение и липса на човечност.

Уолтър Дисни държи всички да го наричат Уолт, дори секретарката му. Той знае имената на служителите си, пита ги за децата им, държи се човешки с тях – това не му пречи да им е шеф. Няма проблеми да защити градинаря си, когато някаква голяма клечка от студиото решава да си избива комплексите върху него. Спокойно си бъбри с всеки, пита го как се чувства и какво не му харесва. Ходи облечен семпло и всички в студиото чувстват, че вратата му е отворена.

pixabay.com

Самият той твърди, че никога не е уволнявал човек, който иска да си върши работата. Затова и голяма част от служителите му прекарват удивително много години на работа в компанията. Немалко от тях никога не напускат дори. Част от големите имена в „Дисни“ са започнали от най-долните стъпала, но лека-полека са се издигали заради своята отдаденост.

На всичкото отгоре Уолтър никога не е бил „ексцентричен богаташ“ – обличал се е скромно, не е имал любовници (или поне не се знае за такива), рядко си е позволявал скъпи неща и изобщо – никога не е заживял като холивудска знаменитост. Цялата му фамилия твърди, че въпреки целия труд, който е полагал, той си е останал дълбоко семеен човек и винаги ги е поставял на първо място. В основата на философията му е било, че един мъж трябва да си гледа жената и децата и да бъде добър съпруг и баща. На този фон как ви изглеждат съвременните успели милионери?

Разбира се, Уолт Дисни е бил човек и като всеки друг си е имал недостатъци. Със сигурност хич не е обичал да му казват, че не е прав, а и егото му не е било никак малко. Не е бил много по похвалите ( с времето служителите му се научили кога е доволен и как го изразява – „Това ще свърши работа“), държал е всичко около него да е перфектно и т.н. С две думи – не е бил лесен за работа. Но всичко това не променя особено картинката, която описахме по-горе.

„Как да бъдете като Уолт Дисни“ има за цел не просто да разкаже за един успешен човек, но и да покаже как неговите навици и добродетели могат да служат на всички ни, без значение какви сме и с какво се занимаваме. До голяма степен тази книга е посветена на това да пренесе влиянието на Дисни през времето и то да достигне да повече хора. Вярвам, че успява и че всеки читател ще съумее да си намери в нея нещо, което да му служи и занапред.