fbpx

„Кармила“ и „Преди Адам“ – две класики, които звучат свежо и днес

Кармила“ и „Преди Адам“ имат малко общи неща помежду си, но за България ги обединява фактът, че наскоро получиха своите нови издания у нас. Те са сред първите книги от поредицата old gold на издателство „Гаяна , за която ви разказахме по-рано тази година.

Преди Адам“ е едно позабравено бижу на Джек Лондон. Този американски автор най-често се свързва с „Белия зъб“ и „Дивото зове“, но неговото майсторство далеч не се изчерпва само с тези  две произведения. В „Преди Адам“ главният герой сънува отминалия живот на свой прародител от времената, когато първите хора са заселвали пещерите.

Този първобитен човек няма друга цел пред себе си, освен да живее – да намира храна, подслон и да избягва опасностите, които дебнат навсякъде в природата. И макар нашият герой да не се стреми към нищо и да не планира бъдещето по-напред от няколко минути, Джек Лондон е успял да състави невероятна плетеница от изпитания за него, които не те оставят безразличен или отегчен на нито една страница. 

Дори отсъствието на говор (тъй като тогава хората са издавали само нечленоразделни звуци) е превърната от дефект в ефект и кара новелата да се развива с особено бързо темпо. Липсата на какъвто и да е диалог е заменена от забавно обяснение на различните звуци, които успяват да носят в себе си смисъл, не по-малко дълбок от този на думите.

Но колкото и да харесах „Преди Адам“, трябва да призная, че за мен истински „златната“ история беше тази за Кармила. Кратичката новела на Шеридан Ле Фаню е класика дори сред класиките. Много хора свързват началото на вампирския жанр с „Дракула“ на Брам Стокър, но това произведение го предшества с повече от две десетилетия. А по-важното е, че и днес успява да вдъхновява артисти от различни области на изкуството със своята мистичност и пълнокръвни персонажи.   

В „живописен и самотен“ замък насред голяма гора в Щирия на гости пристига благородната и красива Кармила, чието потекло е забулено в тайна. Скоро тя завързва изключително страстно и нетипично приятелство с дъщерята на своя домакин – Лаура. Странните случки в областта стават все повече и все по-често с летален край, а всичко покрай Кармила подсказва за древно зло, което е на път да погуби младостта на Лаура.

Кадър от филма Carmilla (2019)

Очаквах написаното да звучи старомодно и подходих с известен скептицизъм, но след първите двайсетина страници направо се влюбих в „Кармила“ и всичките ми предубеждения отпаднаха. Тази творба не само е устояла на времето, но смело мога да кажа, че продължава да е сред най-добрите хорър истории, които може да прочетете днес.

Образът на Лаура като съзряваща и невинна млада девойка успява да взаимодейства невероятно динамично с този на Кармила, събиращ в себе си цялата поквара, на която е способно само едно свръхестествено същество. Тази химия, която се получава между двете, е толкова силна, че и днес техните образи се експлоатират по различни начини.

Кармила в Castlevania

Ще си позволя да обърна внимание на две неща от най-ново време. Първото е филмът „Кармила“  на Емили Харис, който излезе миналата година и беше отличен на фестивалите в Чикаго и Единбург. Второто е хитовият уеб сериал, носещ същото име и представящ съвременен вариант на произведението. Сериите са по няколко минути, но се радват на сериозна популярност и достигат до милиони зрители чрез youtube.

Спокойно можем да кажем, че Кармила е останала като символ на покварата и изкушението в много отношения, особено силно застъпено и в идеята за прелъстяване на младо момиче от по-опитна жена. Тази пикантна нотка я превръща в персонаж, който може да видите да се споменава в почти всяка по-голяма вампирска история от съвремието. Включително в хитове като „Castlеvania“ и „Истинска кръв“. Просто това е толкова колоритен персонаж, че е много трудно някой да остане равнодушен към нея.

Кадър от уеб сериите Carmilla

Препоръчвам ви с две ръце „Кармила“ – една от най-добрите готически новели, които може да прочетете на български език. Дори да не сте любители на ужасите или на вампирските истории, четивото ще ви грабне с добрия си сюжет, силните персонажи и лекотата, с която се развива действието. Това е невероятно качествена проза, която не си струва да пропуснете.