fbpx

Книгите за Джеймс Бонд

Макар и да е познат най-вече от големия екран, Джеймс Бонд не просто тръгва от книгите, но и до ден днешен пази света от страниците на различни романи. Историята на прочутия шпионин започва някъде през Втората световна война…

…по това време Иън Флеминг е част от британското военноморско разузнаване и случилото му се там съвсем естествено служи за вдъхновение на неговия персонаж. За име е искал да избере нещо кратко, неромантично и „мъжкарско“. Особено много му допаднало как се казва един орнитолог – Джеймс Бонд. Самият Флеминг бил запален да наблюдава птиците и когато попаднал на това име, решил, че ще пасне идеално на героя му.

Освен това авторът сметнал, че е редно да предаде на своя 007 собствените си привички и вредни навици и така в образа на тайния агент били вплетени пушенето, пиенето и залозите. Изглежда тези неща не вредели особено на Джеймс Бонд, за разлика от на самия Флеминг, тъй като здравето на писателя хич не било цветущо.  През 61-ва той получава своя първи сърдечен удар, а през 64-та нов такъв се оказва фатален. Така „бащата“ на най-прочутия шпионин си отива от този свят едва на 56 години.

Но да се върнем на Бонд и неговите първи стъпки по страниците. През 1952-ра в Ямайка Иън Флеминг започва да пише своя роман „Казино Роял“. Творбата му е публикувана на следващата година и макар отзивите от критиците да не са фамозни, то книгата се радва на сериозни продажби.

През следващите години Джеймс Бонд е главен герой на още 11 романа и 2 сборника с кратки разкази.

Ето и списъка:

1954: Live and Let Die (Живей, а другите да умрат)

1955: Moonraker (Муунрейкър)

1956: Diamonds Are Forever (Диамантите са вечни)

1957: From Russia with Love (От Русия с любов)

1958: Dr. No (Доктор Но)

1959: Goldfinger (Голдфингър)

1960: For Your Eyes Only (Само за твоите очи)

1961: Thunderball (Тъндърбол)

1962: The Spy Who Loved Me (Шпионинът, който ме обичаше)

1963: On Her Magesty’s Secret Service (В тайна служба на Нейно Величество)

1964: You Only Live Twice (Човек живее само два пъти)

1965: The Man with the Golden Gun (Мъжът със златния пистолет)

1966: Octopussy and The Living Daylights (Октопуси и Живите светлини)

Тук някъде трябва да споменем и „Glidrose Publications“. Това е малко издателство, закупено от Иън Флеминг, като и до ден днешен то държи правата върху Джеймс Бонд. През 1999-та името на компанията е сменено на Ian Fleming Publications. Имено благодарение на това издателство Джеймс Бонд продължава и до днес да бъде “жив”.

Истина е, че творбите на Флеминг остават не само „оригинал“, но и най-доброто с британския шпионин. Въпреки това сред последващите издания има немалко неща, които заслужават внимание.

Първият роман, излязъл под перото на друг автор, е Colonel Sun, дело на Кингсли Амис през 1968. Книгата може да не е някакво върховно постижение, но се приема добре от критиците и е определяна като една от най-добрите истории за Бонд и до ден днешен. В нея се появява идеята с отвличането на М, което е използвано във филма „Само един свят не стига“ (1999).

По-късно романи за Бонд пишат множество автори, като най-отчетливи са имената на Джон Гарднър и Реймънд Бенсън. Първият твори истории за британския шпионин между 81-ва и 96-та, а вторият продължава работата му от 97-ма до 2002-ра.

Трудно обаче можем да ви препоръчаме някоя от техните книги. За истински добро предложение ще се насочим към два романа от по-ново време, а именно „Соло“ на Уилям Бойд, както и „Devil May Care“ на Себастиан Фолкс (Sebastian Faulks). Двете книги се водят сред най-успешните творби за Джеймс Бонд и печелят суперлативите както на критиката, така и на феновете. Особено силно това важи за „Devil May Care“, където Фолкс е успял да запази духа на книгите, писани от Иън Флеминг.

Като ли че най-популярна обаче си остава серията за „Младия Бонд“, дело на Чарли Хигсон (Charlie Higson) и Стийв Коул (Steve Cole). Поредицата спада към така наречената young adult литература и разказва за приключенията на известния герой от годините, когато е бил тийнейджър.


В началото идеята не допада на феновете и те са доста остри към подобен експеримент. Още с първата книга обаче мнението се променя и скоро поредицата успява да постигне сериозен успех. Книгите са преведени на цели 25 езика, а по-късно се появява и комиксът SilverFin: The Graphic Novel – адаптация на първата история от поредицата – който също се радва на значителна популярност.


Твърди се, че е имало интерес и за филм по „Младия Бонд“, но засега няма нищо конкретно.


В последните пет години с книгите за британския шпионин се зае известният автор Антъни Хоровиц. Така на бял свят се появиха Trigger Mortis и Forever and a Day. И в двете книги Хоровиц е успял да вплете материали от Иън Флеминг, които са били непубликувани до този момент. Романите се радват на относително одобрение сред читателите, като по общо мнение вторият е по-добър.

Вижте още: 5-те най-добри филма за Джеймс Бонд и Най-култовите персонажи във филмите за Джеймс Бонд