fbpx

Кои са най-големите звезди, играли Шерлок Холмс

Шерлок Холмс е персонаж, който е оживявал безброй пъти на екрана. През годините в образа са се превъплъщавали десетки актьори и ние не твърдим, че сме подбрали най-добрите сред тях. Нашата цел е да ви покажем кои са най-популярните имена, които са играли прочутия детектив на Артър Конан Дойл.

Кристофър Лий

Сър Кристофър Лий е добре познат на широката публика с ролята си на граф Дуку в „Междузвездни войни“ и на Саруман във „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“. Това обаче е едва върхът на айсберга във великолепната кариера на този актьор. Той е участвал във филми като „Полицейска академия“, „Слийпихолоу“ (на Тим Бъртън, с Джони Деп), „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Булката труп“, „Златният компас“, „Сезонът на вещицата“, „Хюго“, „Тъмни сенки“ … и още, и още.

Една от култовите роли на Лий е именно тази на Шерлок Холмс, която той играе в началото на 90-те. Това се случва в телевизионните филми “Шерлок Холмс и Примадоната” (Sherlock Holmes and the Leading Lady) и Incident at Victoria Falls. И двете продукции не са особено високо оценени от зрителите, но Кристофър Лий си остава сред значимите имена, изиграли персонажа.

Интересно е, че още през 62-ра този актьор влиза в обувките на детектива в немския филм Sherlock Holmes and the Deadly Necklace. Уви, и той не се води като някакво сериозно постижение на седмото изкуство.

Рупърт Еверет

Еверет нашумява с участията си в „Сватбата на най-добрия ми приятел“, „Идеалният съпруг“ и „Щастливият принц“.

Преди близо 15 години на него е поверена главната роля във филма “Шерлок Холмс и случаят с копринените чорапи” (Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking) – британска телевизионна продукция. Излъчен е през 2004-та година по ББС.

Филмът получава смесени отзиви, но Еверет се оказва добро попадение за ролята на Холмс.

Джони Лий Милър

Милър е популярен телевизионен актьор, като най-разпознаваемите му роли са тези на Илай Стоун и Шерлок Холмс.

В киното има успешен период през 90-те, когато участва в хитове като “Хакери” и “Трейнспотинг“.

В ролята на детектива е в сериала „Елементарно, Уотсън“ (Elementary), който се задържа на екрана за цели 7 сезона. Партньор в тази продукция му е Луси Лиу.

Майкъл Кейн

Майкъл Кейн влиза в една твърде нетипична роля на Шерлок Холмс, но сме длъжни да го отбележим. В комедията „Без следа“ (Without a Clue) Холмс всъщност е най-обикновен актьор, а истинският гений е доктор Уотсън.

Нестандартна и забавна, комедията си печели немалко фенове и в България, когато е излъчена по БНТ през 90-те години. Иначе, филмът не е особено популярен, но пък се радва на голямо зрителско одобрение.

Уйл Феръл

Уйл Феръл също играе Шерлок Холмс в комедийна продукция. Това се случва през 2018-та в лентата „Холмс и Уотсън“ (Holmes & Watson).

Филмът има сериозен бюджет от над 40 млн., но не успява да се представи добре по кината. Критиците го отричат тотално, а през 2019-та печели „Златна малинка“ за най-лош филм. Ако към това прибавим и че оценката му в iMDB е под 4 (от 10), то спокойно можем да обявим „Холмс и Уотсън“ за безусловен провал.

Все пак Уйл Феръл е един от най-популярните комици в света и не можем да не го споменем в този списък. Той е добре познат на публиката от филми като „Таткова градина“, “Ченгета в резерв“, “Доведени братя“, “Полупрофесионалисти“, “Елф” и други.

Иън Маккелън

Маккелън изиграва главната роля в един от най-добрите филми за 2015-та – „Господин Холмс “ (Mr. Holmes). Историята представя пенсионирания Шерлок Холмс като човека зад легендата, създадена от доктор Уотсън.

Лентата е приета радушно и от критиката, и от публиката, а мнозина вярват, че МакКелън ще получи номинация за Оскар заради перфектното си превъплъщение. Уви, това не се случва.

Макар и далеч от обичайните криминални филми, то „Господин Холмс“ със сигурност е една от най-успешните продукции за този персонаж.

Робърт Дауни Дж.

На два пъти Робърт Дауни се превръща в ексцентричния персонаж на Дойл. Това се случва през 2009 и 2011 във филмите на Гай Ричи, посветени на детектива.

“Шерлок Холмс” и “Шерлок Холмс: Игра на сенки” са с огромни бюджети от 90 и 125 милиона, а образът на д-р Уотсън е поверен на друга голяма звезда – Джъд Лоу.

Двете ленти се представят успешно в бокс-офиса и заради това третата част изглежда като сигурен залог. Поради една или друга причина тя все се отлага до ден днешен, но последните новини са, че ще тръгне по екраните в края а 2021-ва.

Бенедикт Къмбърбач

Къмбърбач може би е най-популярният Шерлок Холмс през последното десетилетие. Той е голямата звезда в поредицата на ББС – “Шерлок“ – която се радва на огромна популярност сред феновете.

Действието се развива в днешно време, но въпреки това виждаме доста от оригиналните идеи на Дойл в него. Голяма част от епизодите са по мотиви от разказите и новелите за Холмс.

Ролята на Уотсън е дадена на Мартин Фрийман.

Продукцията е отличена с награди BAFTA и “Еми”, а има и номинация за „Златен глобус“.