fbpx

Кои са най-добрите разкази за Шерлок Холмс

Започваме нашата поредица от материали, посветени на един от любимите ни герои – Шерлок Холмс. Сър Артър Конан Дойл ни е оставил 4 новели и 56 кратки разказа за своя детектив и ние ще обърнем внимание именно на втората група. През годините още много творби на други автори са ползвали този персонаж, но за настоящия пост ще се спрем единствено на така наречения „канон“.

Разбира се, тази класация, като всички останали, е отчасти субективна. Постарали сме да подберем заглавията, които с годините са се отличили като любимци на публиката. Преди да пристъпим към избраните разкази обаче, ще изброим четирите новели за Холмс по ред на тяхното издаване:

  • Етюд в червено“ – 1887г.
  • Знакът на четиримата“ – 1890г.
  • Баскервилското куче“ – 1902г.
  • Долината на ужаса“ – 1915г.

И така, започваме с най-добрите разкази за Шерлок Холмс:

8. Ритуалът на рода Мъсгрейв

Историите за Шерлок Холмс обикновено са разказвани от д-р Уотсън, но специално в тази нещата се обръщат. Тук детективът разказва своето приключение със семейство Мъсгрейв, случило се в ранните години на неговата кариера.

Мъсгрейв са стар род в Англия и имат странен ритуал, който през годините мъжете в семейството е трябвало да извършват. На пръв поглед този ритуал е съвсем безсмислен, но когато Холмс се залавя със случая на изчезналия иконом на рода, нещата се оказват съвсем различни. Семейство Мъсгрейв притежават необикновено съкровище, останало скрито през годините дори за тях, и на Шерлок се пада задачата да разреши мистерията.

7. Синият карбункул

Илюстрация на един и същ момент в разказа от различни художници

Синият карбункул е скъпоценен камък, който е изчезнал, и именно на Холмс и Уотсън се отдава възможността да го намерят. Това се случва напълно случайно, но великият детектив не се примирява с късмета и решава, че ще разнищи случая докрай.

Разказът е един от най-забавните на Артър Конан Дойл и е изпълнен с невероятни карамболи и много чувство за хумор. Крадецът на скъпото бижу всъщност не е имал никакъв късмет в своята кражба и чудатостите, които му се случват, правят от случая истинска енигма. За щастие, Шерлок Холмс най-много обича именно такива загадки и смело тръгва по петите на престъпника.

6. Последен случай и 5. Празната къща

Битката между Холмс и Мориарти в легендарния комикс “Лигата на необикновените”, дело на Алън Мур и Кевин О’Нийл

В следващия ни материал от тази поредица ще се спрем подробно на необикновената смърт на Шерлок Холмс и неговото съживяване впоследствие. Те се случват именно в тези два разказа.

В „Последен случай“ детективът тръгва срещу своя най-известен враг – професор Мориарти. В края на това приключение двамата се озовават в смъртна хватка (впрочем може да намерите този разказ и преведен като „Смъртна хватка“) над пропастта на водопада Райхенбах. Детективът и престъпният гении политат надолу и това за дълго се приема за смъртта на популярния герой.

Корицата на списание Colliers, в което за първи път е публикуван „Празната къща“, и илюстрацията на Сидни Паджет за списание The Strand Magazine

В „Празната къща“ се случва завръщането на Шерлок Холмс (няма да издаваме сюжета, за да не развалим удоволствието ви) и залавянето на един от най-страшните другари на Мориарти – Себастиан Моран. Въпросният злодей се готви да убие героя с причудлива пушка, изготвена по поръчка от Мориарти.

4. Сребърен Пламък

Д-р Уотсън и Шерлок Хомлс се залавят да разкрият странния случай с изчезналия състезателен кон „Сребърен пламък“. Разбира се, има и убийство – гибелта си е намерил треньорът на коня – Джон Стрейкър. На пръв поглед злосторникът е заловен и доказателствата срещу него са сериозни, но от животното няма и следа, а популярният детектив подозира, че обвиняемият всъщност е невинен.

Това приключение на Холмс е любимо на много от феновете и съдържа в себе си есенцията на историите с Шерлок – причудливите, необясними престъпления, които на пръв поглед изглеждат невъзможни за разгадаване. Случаи, които са смесица от добре замислени планове и неочаквани обрати, породени от непредвидени обстоятелства.

3. Скандал в Бохемия

Това е един от малкото пъти, в които Шерлок Холмс и д-р Уотсън всъщност се провалят в мисията си. Двамата са наети от един богат херцог от Бохемия, който е изнудван от своя бивша любовница – Айрийн Адлър. Въпросната дама притежава тяхна снимка и заплашва, че ще изпрати фотографията на семейството на бъдещата му жена.

Младата и красива Адлър обаче е удивително умна и Шерлок се изправя пред достоен съперник, който преобръща представата му за дамите. Разказът е изключително пъстър и забавен заради невероятните планове на Холмс да се добере до снимката, включващи дегизиране, фалшив пожар, сбиване на улицата и какво ли още не.

2. Клубът на червенокосите

Кадър от сериала “Шерлок Холмс” от 1984г.

За много от почитателите на Артър Конан Дойл този негов разказ е ненадминат в историите за детектива. Няма да видите класация, която да не го споменава, и затова си има причина.

Джейбс Уилсън е собственик на дребна заложна къща, който е сполетян от невероятен късмет. В Лондон имало клуб само за червенокоси (като него самия) , който бил основан от някакъв ексцентричен милионер с подобен цвят на косата. В този клуб работата била скъпо заплатена, отнемала по няколко часа и в същото време – съвсем лека. Така Уилсън бил нает заради косата си и си изкарвал нелош допълнителен доход. В един момент обаче клубът изчезнал вдън земя, сякаш никога не е бил съществувал.

Заинтересован от странната случка на своя клиент, Холмс се заема да разкрие случая и много скоро достига до същинското престъпление, което е свързано с голям обир на банка.

Разказът е много интересен, изпълнен с чувство за хумор и немалка доза екшън, като в същото време представлява и типичната чудновата главоблъсканица.

1. Пъстрата лента

Филм по едноименния разказ от 1931г.

За фаворит ще обявим „Пъстрата лента“, която съдържа всичко необходимо за един криминален разказ. Млада девойка е в беда заради своя зъл доведен баща. Нейната сестра вече е покойница, умряла при изключително странни обстоятелства, и въпросната Елън Стоунър се опасява, че скоро тя също ще срещне подобна злополучна съдба.

Мистерията се подхранва от класически страхотии като необяснима музика късно вечер и странното бръщолевене на сестрата на Елън за някаква „пъстра лента“ минути преди да умре.

Не искаме да ви издаваме много от сюжета, защото всяка подробност в разказите на Артър Конан Дойл всъщност е важна част от решаването на пъзела, така че ще спрем дотук.

Със сигурност „Пъстрата лента“ е едно добро начало, ако сте решили тепърва да започнете с произведенията за Шерлок Холмс. Ще споменем също, че този разказ е оживявал неведнъж в сериали, радиопиеси, филми и телевизионни игри. Част от тях също са изключително успешни.

The Strand Magazine е едно от списанията, в които са излизали разказите за Шерлок Холмс

Следващият материал, който сме посветили на Шерлок Холмс, е за удивителните (съвсем реални) събития около неговата смърт. Озаглавили сме го „Защо на Шерлок Холмс не беше разрешено да умре?“ и ще го публикуваме в сряда. В петък очаквайте и третата ни публикация по темата, в която разглеждаме кои са най-популярните актьори, превъплътили се в персонажа на Артър Конан Дойл.