fbpx

„Кой се бои от смъртта“ – фентъзи история от постапокалиптична Африка

Отскоро на пазара у нас се появи фантастиката „Кой се бои от смъртта(Издателска къща „Прозорец”) на писателката Неди Окорафор. За да ни разкаже повече за книгата, се свързахме с редакторката Анета Пантелеева.

Знаем, че „Кой се бои от смъртта“ е научна фантастика и е представител на постапокалиптичния жанр, за какво всъщност се разказва в книгата?

Разказва се за Ониесону и нейното пътешествие към изпълняване на предначертаната ѝ съдба. Тя обаче не прави нещата лесни, защото е изключително силен и горд характер. Харесвам героите, които са твърде плътни и добре изградени, за да не правят винаги това, което читателят иска или очаква от тях. В тази постапокалиптична Африка Оние е момиче еву, с други думи – рожба на омразата, мелез между океке и нуру, черните и белите, робите и господарите. Дете на пустинята и белязана като различна от обществото, тя открива рано магическите си заложби. Именно докато се обучава, научава и съдбата си – да предприеме пътешествие, чийто край, ако е успешен, ще промени света, какъвто го познава. Но дали този край няма да доведе и до нейния край?

На кои читатели би се харесала „Кой се бои от смъртта“? Силно ориентирана ли е към любителите на фантастиката или би допаднала и на по-широката аудитория?

Мисля, че любителите на фантастиката определено ще я оценят, защото е нещо различно. Светът е изграден върху богата митология, която е близо до напълно непозната за нас, и оставя у читателя чувство за изчерпателност и дълбочина. Засища те, завладява те, потъваш в пясъците на тази безкрайна пустиня и нейните духове. Главният герой е жена, което се случва сравнително рядко във високото фентъзи и полът ѝ определено е ключов елемент за историята. Можете да си представите колко закостеняло е обществото, в което живее – общество, което все още обрязва жените си. Мисля обаче, че книгата има потенциал да се хареса на всеки, който ѝ даде шанс. В нея има достатъчно магичност, за да привлече почитателите на жанра, но и достатъчно реалистичност, за да е интересна почти на всеки човек, който е отворен към новото и различното.

Това е първата книга на Неди Окорафор в България, разкажете ни малко повече за нея – в кои жанрове се изявява, как е приемана по света и доколко е успешна като автор?

Неди Окорафор е американска писателка от нигерийски произход. Тя пише фентъзи и фантастика както за възрастни, така и за деца. Това е дебютният ѝ роман, макар да не е първата ѝ книга. Издаден е през 2010 г. и за него тя получава няколко награди, сред които Световната награда за фантастика. Към днешна дата Окорафор продължава да пише активно и вече е горд притежател и на „Небюла“, „Хюго“ и „Локус“. „Кой се бои от смъртта“ е преведен на десетки езици и е привлякъл вниманието на множество читатели и критици, обявен е за книга на годината от редица литературни списания и сайтове. За нея ласкаво се изказват автори като Питър Бийгъл, Патрик Ротфус, Джон Грийн… Освен това, през 2017 г. HBO купуват правата за сериал, който ще снимат с Джордж Р. Р. Мартин като продуцент – жалко, че най-вероятно ще се отложи във времето.

Как мислите, че в България ще приемем написаното от Неди Окорафор, ще намери ли тя почитатели тук?

Вярвам, че има премного хора, които биха оценили високо тази книга. Тя е глътка свеж въздух сред жанра, една сравнително неизследвана територия в преводното фентъзи у нас. Когато я четох за пръв път, бях ненаситна. Любопитна, развълнувана, втрещена на моменти – не всичко, написано от Окорафор, е леко и приятно. Засягат се множество теми, голяма част от които са актуални и сега, нищо не е изкуствено подсладено – и мисля, че именно в това е силата ѝ, в нейната истинност и неподправеност.

Очаква ли се да видим и други книги на автораката на български език?

Ако Неди Окорафор открие своите фенове в България, ще сме повече от щастливи да издадем и следващите ѝ книги!