fbpx

Ктхулу – най-великото чудовище на Лъвкрафт!

Когато говорим за странни същества, фантазията на Хауърд Филипс Лъвкрафт изглежда като неизчерпаем източник за всевъзможни чудати твари във всякакви форми и размери. Докато другите фантасти от неговото време предимно залагат на познатите чудовища от фолклора, то Бащата на космическия ужас създава изцяло нова митология, в която човечеството се сблъсква с ужасяващи същества, напълно непознати до този момент. И без по никакъв начин да омаловажаваме останалите му творби, то няма как да не посочим Ктхулу като най-легендарния персонаж, измислен някога от Лъвкрафт, оставащ и до ден днешен като емблема на неговото творчество.

За първи път страховитото чудовище се появява в „Зовът на Ктхулу“, кратък разказ, публикуван в списанието „Weird Tales“ през 1928-ма година. В тази история Ктхулу е представено като древно космическо същество, което спи своя зимен сън в отдавна забравения град Р`лиех, потънал във водите на Южния океан.  От своето леговище звярът измъчва подсъзнанието на човечеството, като това се усеща особено много от хората на изкуството и тези с психични заболявания. Освен това Ктхулу е останал в митовете на определени общества и бива почитан от тях със странни дивашки ритуали.

Звярът е описан като чудновата смесица от октопод, дракон и човек. С огромни крила и глава с пипала, Ктхулу и до ден днешен представлява интерес за художници от цял свят.

Макар че това остава и единственият разказ, в който Ктхулу играе важна роля, съществото се появява косвено и в редица други творби на известния писател, сред които „Ужасът от Дънуич“, „Шепнещият в тъмнината“ и „Планините на безумието“.

Интересно е, че с годините други хора всъщност развиват култа към Ктхулу и оформят тъй наречената „Митология на Ктхулу“. Самият термин е даден от американския писател Аугуст Дерелат,  а по-късно стотици други известни и неизвестни автори от цял свят пишат свои разкази, в които включват митичните същества, измислени от Лъвкрафт. Различни антологии с включени творби, лежащи на така наречения „Cthulhu Mythos“, се издават от 69-та година, та до наши дни. Именно благодарение на такива разкази вселената на Лъвкрафт по един или друг начин остава жива и до днес.

Няма как да пропуснем и факта,  че през 2018-та година в България бе издаден сборникът „Зовът на Лъвкрафт“ от издателство „Гаяна“, който беше съставен от разкази на български автори, вдъхновени от творчеството на американеца.

Така към днешна дата наследството на чудовището, появило се в онази кратка история от преди почти един век, е огромно и то отдавна е част от поп-културата на света. Днес Ктхулу може да бъде видян под формата на играчки, щампи на тениски, във видео игри,  във филми, в сериали и къде ли още не.

А по-интересното е, че Ктхулу вече наистина съществува!

Е, не точно както го описва Лъвкрафт, но няма съмнения в истинността му. През 1994-та година Густаво Хормига открива нов вид паяк в Западна Калифорния и го кръщава с гордото Pimoa cthulhu в чест на любимия морски звяр. През 2005-та същото се случва и с една новооткрита нощна пеперуда от Нова Гвинея, която бива кръстена Speiredonia cthulhui. А за да не си остане чудовището без дом, от NASA кръстиха един регион от повърхността на Плутон Cthulhu Macula. През 2016-та митът за Ктхулу придоби нови измерения, след като в северната част на Канада се появи необясним тътен от океанското дъно. Както се досещате, в Интернет набързо се появи версията за събуждащия се древен звяр. За разочарование на мнозина, тази теория се оказа невярна.