fbpx

Нийл Геймън – невярващият, който пише за богове

„Не бих станал и да бия барабана в почит на Бог. Не знам дали реално съществува, мисля, че шансът за това е 50/50. Лично за мен няма кой знае какво значение“.

Това е едно от най-известните изказвания на Нийл Геймън. За разлика от много други писатели, той не е склонен да благодари на висши сили за своя талант, нито пък е тръгнал да ги възхвалява с творчеството си. Иронично, най-популярните му творби са свързани именно с боговете, почитани в различните култури.

Авторът на бестселъри като „Американски богове“ и „Карълайн“ се ражда през 1960 година в малкото градче Портчестър (под 18 хиляди души или с други думи колкото нашата Пещера), разположено в Хемпшир, Англия. Геймън се влюбва в литературата от съвсем малък. Твърди, че се е научил да чете още на 4-годишна възраст. Сред най-ранните книги, които му оказват голямо влияние, е „Властелинът на пръстените“. Нийл намира първите два тома в училищната библиотека и започва да ги взима отново и отново, за да може да препрочита любимите си моменти. С немалко усилия по-късно се добира и до заветната трета част.

Нийл Геймън като част от MasterClass.com

Другите творби, които оставят ярък спомен в детството му, са „Хрониките на Нарния“, която получава за подарък на седем годишна възраст, „Алиса в страната на чудесата“ и различните комикси за Батман от онова време. Още тогава Геймън е избрал професионалното си поприще и по-късно, вече като признат автор, казва, че „ако можеш да направиш седемгодишното си аз щастливо, значи си се справил добре“.

Ако говорим за автора, който е повлиял най-много творчеството на Нийл, това е Роджър Зелазни, прочут фентъзи писател, популярен у нас с „Хрониките на Амбър“.  

Кариерата на Геймън започва както на повечето популярни автори – минаваща през журналистиката и всевъзможни публикации за най-различни списания и вестници. Първите му по-сериозни изяви като писател обаче идват не под формата на разкази или роман, а като комикси.  Благодарение на своето приятелство с легендарния Алън Муур  (“Пазителите“), Нийл започва да пише истории за различни графични новели и през годините е автор на едни от най-популярните творби в жанра. Нерядко се случва да работи и за гиганта DC Comics, като през 2009-та излиза негов комикс с история за любимия от детството му Батман.

Първият роман на Нийл Геймън е издаден през 1990-та година. Това е хитът „Добри поличби“, писан в съавторство с Тери Пратчет. Книгата запазва популярността си и до ден днешен, като се очаква да се появи и на малкия екран тази година.

Въпреки успеха на „Добри поличби“ вторият роман на автора се появява чак през 96-та. Може да се каже, че именно Neverwhere бележи и началото на писателската му кариера, тъй като оттогава Геймън редовно издава нови книги през няколко години, коя от коя по-успешни.

Първият огромен хит на британския писател е добре познатата у нас книга „Американски богове“. Тя е публикувана през 2001-ва година и бързо привлича вниманието както на феновете, така и на критиката. През 2002-ра книгата е затрупана с всевъзможни престижни награди, а нейният път всъщност едва започва. „Американски богове“ продължава живота си в различни адаптации до ден днешен, а феновете тръпнат в очакване на втора част. Огромен успех пожъна и едноименният сериал на StarZ, където Нийл е сценарист и изпълнителен продуцент.

Интересно е, че за десетгодишнината от публикуването на творбата излиза специално издание, в което има допълнителни 12 хиляди думи. Нещо като „режисьорска версия“. 

Въпреки че е най-известен с книгите си, то творчеството на Геймън включва огромен брой комикси, радиопиеси, телевизионни и филмови сценарии и дори една компютърна игра.

Сред най-популярните му неща са няколко епизода за култовия „Доктор кой“ и  сценарият на филма „Беоулф“ от 2007-ма, режисиран от Робърт Земекис.

Днес Геймън живее в САЩ, като преподава в Bard College. Има 4 деца – три от първата си съпруга Мери МакГрат и едно от втората си – популярната певица Аманда Палмър. Твърди се, че авоарите му са на стойност 18 млн. долара, а изглежда най-доходоносните проекти тепърва предстоят.