fbpx

Нов български комикс за Спартак!

Тази година легендата за Спартак ще покори (отново) света на комиксите! И с удоволствие отбелязвам, че не става дума за чужда творба, а за наша си – българска. Но графичната новела всъщност е само част от проекта на Теодор Манолов за великия тракийски герой. Ето какво разказа Теди пред hippogriff …    

Потърсих те заради комикса „Спартак. Легендата“, но се оказа, че това е цял проект. Ще ми разкажеш ли малко повече за него?

Ще направя едно уточнение и почвам! Покрай проекта се размазах от интервюта, в които приказвах надълго и нашироко за патриотичния му аспект, за образователните му цели, за, така да се рече, будителската му идея, та затова днеска ще говоря от друго гледище – за комерсиалната му страна и тренди-компонентата му, за функцията му на убийствен развлекателен поп-продукт и средство за изтънчено интелектуално забавление… Та на въпроса… Наричам го “проект”, защото включва различни начини за поднасяне на една ОСОБЕНО КЛЮЧОВА ЗА БЪЛГАРИТЕ история – корпус романи за най-прочутия по света наш национален герой, поредица комикси, пак за него, естествено, надявам се тв сериал (с екипа ми вече действаме по сценарий), мърч (пуснахме нечовешки скейтборди, можете да ги видите в действие по сборищата на скейтърите), настолна игра (възложителят нещо взе да се помайва, ако трябва, ще го сменим), компютърна такава и каквото друго яко се сетите. А! Да не забравя – и хубава енциклопедия на античността за ученици и студенти. Дотук, освен със скейтовете, сме готови с първа книжка от комикса (чакайте я в ранна есен от издателството на Исторически парк) и почти с Първа книга от романа… Съкратена версия на въпросния роман излиза ежеседмично на сайта Алтернатив прес, което е още един готин прецедент за у нас. Хич не ми се ще да се хваля, но всеки петък го четат между 10 000 и 25 000 души, сиреч е нещо като най-консумираната книга в милата ни родина. А сега малко и за хората в проекта: Освен мен и баща ми (по чиято идея още от 70-те години на миналия век работим), във въпросното тежко начинание участват едни от най-прочутите български илюстратори (ама ще ги запазя в тайна, за да има съспенс, докато си купите книгите), няколко комикс артисти от чужбина (Бразилия, Русия, Южна Корея, Армения, Аржентина, Индонезия и др.), както и няколко историци и археолози. Освен мен, като основен художник на проекта се изявява и пионерът на българския разказ в картини и доайенът на родния исторически комикс Евгений Йорданов, а останалите колеги гостуват с по едно-две убийствени неща. Търсим и писатели, тъй като взех да изнемогвам еднолично да разказвам историята (макар да ползвам и някои мотиви от класическия графичен роман на тате), да рисувам по-голямата част от илюстрациите, да чертая карти на античния свят, да компилирам енциклопедията с термини, понятия и реалии от Света на Спартак, да правя дизайни за мърча и т. н.

Кажи ми как започна всичко с твоя баща и какво ще е общото между неговата графична история и твоята?

Всичко започна, когато бях на 7 години, но го помня превъзходно. Тогава тате създаде може би най-комерсиалния (пък същевременно стойностен и родолюбив) и до днес български исторически епос – “Спартак”, който тръгна през 1979 година в чистак новото списание “Дъга” и стана бестселър за седмици. Баща ми – Любомир Манолов, е невероятно проницателен и прогресивен пич, ама това го стоплих чак в последните години. Сега разбирам, че той е открил, изтупал от прахта и претворил, и то по най-адекватен и контемпорален начин, един от малкото български “супермени”, един от малкото родни герои, интересни за абсолютно всекиго. Успял е и да се пребори с цензурата и да я свърши тая не по тогавашния куц соц маниер, а в най-яките и зрелищни тенденции на западния приключенски роман и комикс – с конски дози динамика, романтика, мистика и епика. Общото между нашите версии за великия тракиец е неговата първооснова, защото е мегадобра.

Моят римейк стартира от идеята му да “реконструираме” огромното бяло петно в биографията на Спартак – годините преди да стане роб и гладиатор в Рим и да оглави най-мощното въстание на античността. От там нататък общото почва да се редуцира (но присъства до края!), тъй като, първо, в днешно време аз разполагам със стократно по-обемна информация за всички аспекти от живота на траките, и второ, понеже тате е мъж от старото поколение, от феновете на ортодоксалния исторически епос, т. е. си пада по Уолтър Скот, Джованьоли и Джеймс Клавел, а аз предпочитам магическото фентъзи, всякакви митологии (пред които съвременното фентъзи си е направо плоскотия), бруталния екшън, мистичния еротизъм, “Името на розата”, стиймпънка, Вонегът, Санчес-Пиньол и Франк Хърбърт. Да го кажа по-кратко – неговата история е по-конвенционална в добрата европейска традиция на 70-те и 80-те, а аз се опитвам да я съобразя с днешните трендове в развлекателния бизнес, с търсените в наше време сюжети и жанрове, съответно, да я направя по-смилаема и продаваема. И май-май ми се получава…


„Спартак. Легендата“ поредица ли ще бъде и какво ще представляват отделните броеве?

На тоя прекрасен въпрос, за жалост, у нас винаги отговаряме не с положителност, а с пожелание. Ако има бюджет, както до момента, ако не ни мине черна котка път, ако “короната” не ни съсипе икономиката, ако народецът отново не обеднее дотам да не може да отдели една прилична сума за луксозна и добре написана и нарисувана книга, ако това, ако онова – да! Твърдо! Предвиждам дълга поне колкото “Песен за огън и лед” поредица и от романи, и от комикси, а ако се случи чудото и спретнем един сериал – можем да си го караме и до Края на света. Повярвайте, има какво да разкажем в него.

Защо избра героя Спартак и приемаш ли го като български герой ?

Спартак, както ти казах по-горе, ми дойде по наследство. Не съм го избирал и не съм гласувал за него. Не че не бих, де! Даже ми се ще да се прероди тоя Спартак (който, разбира се, в книгата ми се преражда) и да го срита тоя народ да се бори, па и да свърши нещо най-накрая… Чакай, че се отплеснах. Значи, след много години бачкане за кинти, както се вика, в рекламата и пресата, след много нощи маене с какво по-артистично, ама и общополезно да се захвана, стоплих, че по-комплексен адвенчър персонаж от Спартак по тия земи нито някой някога е измъдрил, нито някой ще може. Защото той е истински! Той е едновременно и безспорна, доказана, автентична историческа фигура, и прононсирано енигматична личност с мастиленотъмно минало, и брутален екшън персонаж, и благородник с възвишена кауза, и пророк, и революционер, и донкихот, и чиста проба супермен – ама не от Марвел-манекените на футуристично облекло, ами един реален пък нечовешки корав супербоец! От най-прочутите в античността! А знаем, че в ония времена мълвата е дарявала най-прочутите бойци със свръхестествени сили, досущ като протагонистите в съвременното фентъзи. Нашият човек също разполага с такива… НО НАЙ-ВАЖНОТО – ТОЙ СИ Е НАШ, БЪЛГАРСКИ, ПРЕДТЕЧА НА НАРОДА НИ, НАЦИОНАЛНА ЕМБЛЕМА, ЗАПАЗЕНА МАРКА НА СТРАНАТА НИ, ПОЗНАТА ПО ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ ПОВЕЧЕ ОТ КАЗАНЛЪШКАТА РОЗА И ТРИЦВЕТНОТО ЗНАМЕ! Не смяташ ли, че ако ние, българите, изобщо успеем да продадем книги за свой герой по света, това ще е именно Спартак? За него има и американски, и руски, и италиански филми, и сериали, и романи на всевъзможни езици, и балетни постановки в Болшой театър, и опери на Метрополитън, и комикси, и… За него обаче още има глад.

Каква част от комикса ви ще бъде за Спартак като тракиец?

Събраната за траките и историята им от епохата на Спартак информация е такава колосална камара, че стига да има интерес, а засега хич не мога да се оплача от липсата му, сме готови да работим с години върху тракийския му период. Разбира се, макар да се ситуират върху педантично стриктен и автентичен исторически бекграунд, по липса на каквто и да било данни, всички негови “тракийски” приключения са изфантазирани от тате и мен. Но чрез тях ние пресъздаваме реални събития като Митридатовите войни, нашествията на скордиските и дарданите в Македония, походите на Сула по Стримон, упадъка на Одриската базилея и… ама, хайде да не открехвам портата толкова широко, е пак ще трябва да имислям сюрпризи. Казвам само и млъквам, че една от целите ни е чрез измислената сага за Спартак да разкажем в популярна форма и увлекателно всичко, което хората не си падат да четат в сухите научни студии за траките – един велик, но неособено познат за нас, потомците му, народ.

Къде и кога ще могат хората да видят „Спартак. Легендата“, в рамките на каква цена ще е и откъде ще може да бъде закупен?

Издател на нашия масивен хит е Исторически парк. Чакаме монументалното си дело черно на бяло (бъзикам се, цветно на бяло, естествено), тутакси щом свършат жегите и отпускарските дни. Аз съм артистът, който е създал и продуцирал цялото нещо. Та цената и местоположението на търговските обекти, от които ще се купува, не че не ме засягат, но не са моя работа. Следете новините на страницата ни www.facebook.com/SpartakosTheLegend и ще научите. А междувременно си четете съкратената безплатна версия на сагата всеки петък на сайта alternativavestnik.home.blog и се зарибявайте с кеф.