fbpx

SEGA vs. Nintendo – конзолната война (първа част)

Историята, която ще разкажа днес, е за легендарния сблъсък между Nintendo и SEGA, който мнозина днес определят като „войната за едно поколение“. И ще се уверите до края на тези редове, че това изобщо не е пресилено.

Всичко започва от краха на телевизионните игри, който силно се усеща в началото на 80-те. Ако днес не е тайна за никого, че геймингът генерира милиарди, то само преди няколко десетилетия тази ниша е изглеждала като тотално обречена. Причината за това е бил ранният успех на видео игрите, от който е последвала заблудата, че феновете биха купили всякакви боклуци. Това довело до тонове отвратителни игри и крайният резултат не закъснял – хората тотално обърнали гръб на този род забавления.

В средата на 80-те обаче Nintendo решават, че това е пазар, който си струва усилията, и се нагърбват с нелеката задача да издигнат видео игрите до нови висини. В Япония така нареченият „семеен компютър“ прави фурор и те са убедени, че това ще се случи и в Северна Америка.

*По онова време е редно да кажем, че подобни технологии започват пътя си от Япония и чак след това поемат към САЩ, а после и към Европа.

През лятото на 85-та в Щатите започва големият бум на видео игрите с легендарната 8 битова конзола на Nintendo – NES!

Малко по-късно конзолата поема по своя път и към останалата част на света, където успехът не е чак толкова фантастичен, но в никакъв случай не е и за подценяване.

От компанията имат много ясно обяснение за по-ранния крах на бизнеса – твърде много свобода се е дала на трети страни и те са направили огромно количество слаби игри. Японците са категорични, че няма да позволят това и ограничават силно участието на другите компании, лицензирани да правят продукти за конзолата. Това очевидно сработва и Nintendo и “видео игри” стават почти синоними.

Печалбите са огромни, а да кажем, че игрите са популярни сред младежите би било твърде слабо определение. Nintendo са погълнали 90% от този твърде перспективен и видимо много доходоносен пазар. До 90-та година 30% от домакинствата в Америка имат своя NES. Супер Марио е вече с легендарен статут и е първи приятел на милиони деца по света.

Но това не продължава дълго …

В края на 89-та и 90-та SEGA заявява, че иска парче от пая, като показват на света своята SEGA MEGA DRIVE или както е позната в САЩ – SEGA GENESIS.

Новата конзола не е решила да бъде конкуренция, а да няма конкуренция. Докато Nintendo е 8 бита, SEGA е 16, което ще рече по-добри игри и по-добра графика.

Но SEGA знаят, че са изостанали и решават да наваксат с агресивен маркетингов подход, който цели да разруши тотално имиджа на Nintendo.

Основният слоган на новия играч е “Genesis does what Nintendon’t!“ – шарена игра на думи, която ще рече – „Генезис прави това, което Nintendo не може“.

Жесток удар SEGA нанася на пазара в Европа, където с лекота отвява конкурента си и се превръща в огромен хит.

Но както светът се ръководи от символи, така и видео игрите си имат нужда от своите лица. И за да е реален конкурент, SEGA ще трябва да ударят с нещо и по мустакатия водопроводчик, ако искат да излязат с едни гърди напред. Тази чест се пада на високоскоростния таралеж Соник, който се превръща в символа на компанията и в един от най-успешните продукти на пазара за всички времена. Соник се завърта за първи път в Sega Mega Drive през 91-ва година и до ден днешен търчи из конзолите (през 2017-та излезе Sonic Forces за конзолите Nintendo Switch, PlayStation 4, Microsoft Windows и Xbox One).

И последния удар, който Sega нанася на Nintendo, е мъчното за преглъщане „the cool console”. Sega Genesis изглежда по-готина на външен вид, а освен това разполага с игри за по-възрастната аудитория и с лекота пробутва идеята, че е „баш яката конзола“ (свободен превод на автора 🙂 ).

Някои биха казали, че това са все удари под кръста, но как друго яче да се бориш с някой, който е запълнил 90% от нишата?

В крайна сметка тактиката успява, вече на пазара има двама големи играчи и войната е в разгара си. В онзи момент SEGA изглежда като че води по точки и с

доминацията на Nintendo е свършено.

Genesis е по-нова, изглежда по-готино, игрите са по-яки и на всичкото отгоре в Европа е тотален хит.