fbpx

От кои книги можем да научим за историята на викингите

В желанието си да науча повече за приключенията на викингите, започнах да търся книги, които да разказват за скандинавците и легендарните им битки. Уви, оказа се, че в България няма много такива. Разбира се, аз съм далеч от мисълта, че съм намерил всички документални заглавия на български език, но вярвам, че този материал ще е добра отправна точка за заинтересованите от темата.

Леснодостъпните книги, с които може да се сдобиете от големите сайтове и книжарници, са само две – „Ерата на викингите“ и „Кратка история на викингите“, на които ще обърна внимание по-долу. Освен тях обаче на родния ни език са издадени „Викингите – мореплаватели, откриватели, създатели“, „Саги за кралете на Севера“, „Съдба не се сменя. Викингска поезия“, „Староисландски саги и митове“ и „Скандинавската експанзия и Западът“. Уви, тези книги обикновено са под етикет „изчерпано количество“, но някои се намират в сайта chitanka и по разните онлайн базари.

Освен всичко това има и няколко свободно достъпни материала за викингите и приключенията им по българските земи, към които ще оставя линкове и ще разкажа какво може да очаквате от тях. Още веднъж – не претендирам, че това са всички подобни материали.

Да започнем с „Ерата на викингите“ от Георги Марков,  част от поредицата „История на войните“ на издателство „Милениум“.

Книгата е около 200 страници и е написана на лесноразбираем език, който ще допадне на лаиците (като мен). От нея може да научите за походите на викингите из цяла Европа, включително Париж, Константинопол и Средиземноморието.

С приоритет, разбира се, са историите от Острова, където северняците са оставили много трайни следи и са влезли в не една и две епични битки с местните. Ще се изненадате колко осезаемо е било присъствието на скандинавците на територията на днешна Великобритания.

Освен това в „Ерата на викингите“ е обърнато специално внимание на бойното снаряжение на северняците (брадви, мечове, щитове) и на корабите им, които всъщност са били печелившият коз на тези племена. В книгата има и прилично количество снимков материал.

Кратка история на викингите“ е дело на Джонатан Клемънтс и е на пазара у нас благодарение на издателство „Унискорп“. Страниците са около 300 и за разлика от „Ерата на викингите“ е много по-ориентирана към случващото се в Скандинавия през онези времена. Това, разбира се, е много условно разделение, но все пак съм длъжен да го направя. Докато трудът на Георги Марков хвърля светлина предимно върху походите на викингите и движещата сила са самите събития, то в написаното от Клемънтс водещото са личностите, а на фокус често е случващото се на територията на скандинавските народи.

Това, естествено, не означава, че в книгата не пише за походите на викингите и отношенията им с другите страни. Но в „Кратка история на викингите“ сравнително подробно е разказано за владетелите на Норвегия и Дания и за събитията из различните скандинавски местности. Кървавите сблъсъци между самите викингски племена и трудното овладяване на властта са интересна тема и правят книгата много атрактивна за четене.

Също така има отделени немалко страници за митовете и легендите на тези народи и по-важното – тълкуването им в историческия контекст на събитията. Сериозно засегната е и темата за откриването на Америка и как викингите са си взаимодействали с местните индианци (предимно посредством брадви и мечове).

Бих казал, че в това отношение двете книги успяват някак си да се допълнят и там, където едната само маркира определени събития, другата дава подробностите и обратното.

В „Ерата на викингите“ съвсем естествено Георги Марков описва присъствието на варягите (така са били наричани на места) на Балканите и съответно сблъсъците им с византийците и българите. Но ако искате да научите повече по темата и за битките между българи, руси (викинги), византийци и печенеги, то ви предлагам да погледнете следните два материала, които може да намерите свободно в интернет.

Първият е ето тази прекрасна статия от списание „Наука“, озаглавена „Викингите на Балканите“, дело на Константин Колев-син. В него се разказва по-подробно за русите, набезите им в българските земи и отношенията им с Константинопол.

Вторият е посветен на легендарния викинг Харалд Хардради, който, уви, историята ще запомни и като „Bolgara brennir“ или „Опустошителят на България“. Хардради е в основата на потушаването на бунта, предприет от Петър II Делян. За подвизите му из нашите земи може да прочетете на сайта viaevrasia.com ето ТУК.

Интересен е и броят на списание National Geographic от септември 2017-та, посветен на северняците. В него може да видите прекрасни илюстрации на техните кораби и как са били устроени, както и да научите повече за викингите от гледна точка на днешните археологически разкопки – къде са намерени предмети от онези времена, какво означават и какви нови сведения ни дават.