fbpx

Петте бестселъра, които редакторите упорито отхвърляха (освен Хари Потър!)

Всички знаем, че Дж. К. Роулинг е била отхвърляна от издателите отново и отново, тъй като всички са смятали, че няма кой да чете „Хари Потър“. Ние обаче ще ви разкажем за още пет супер популярни творби, които като нищо можеше и да не видят бял свят.

5. „Кери“ на Стивън Кинг

Първият публикуван роман на Краля бил отхвърлян сума ти пъти, защото „кой иска да чете за някакво бедно момиче с менструални проблеми“ (по думи на самия автор). Твърди се, че броят на „не“-тата достигнал цели тридесет, преди Бил Томпсън от Doubleday Publishing да реши да издаде „Кери“. Докато критиката обяснявала как тоя роман за нищо не става, броят на продажбите растял с главоломна скорост.

4. „Време да убиваш“ на Джон Гришам

Тук цифрата на отказите расте с мита за книгата и не можем да кажем с точност колко са те, но на места се твърди, че са достигнали до 28. 

С други думи, първата книга на Гришам е била меко казано нежелана от издателите. След много мъки и отхвърляния „Време да убиваш“ най-накрая стига до лавиците на библиотеките. Шанс му дали неособено известните тогава Wynwood Press. Така или иначе успехът на тази творба дошъл доста по-късно.

Чак след като била публикувана „Фирмата“, хората обърнали внимание на този автор и съответно решили да се „върнат назад“ и да погледнат и предишната му книга. Така изведнъж продажбите на „Време да убиваш“ литнали във висините.

3. „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър

Има теория, че името на „Параграф 22“ идва от броя на отхвърлянията на книгата. Това може и да не е съвсем вярно, но наистина повече от 20 издатели са решили, че не си заслужава да плащат за тази история. Един от тях написал: „Нямам и смътна представа какво се опитва да каже този човек. Изглежда авторът смята да е нещо смешно – някаква сатира – обаче изобщо не е смешно“.

Смешна или не – книгата до ден днешен е продала милиони копия по цял свят и се смята за една от най-значимите творби на миналия век.

2. „Пилешка супа за душата“

144 отхвърляния преди „Пилешка супа за душата“ да стане франчайз, носещ милиони долари. За завидната си упоритост Джак Канфийлд казва – „Ако се бях отказал след първите сто, сега нямаше да съм там, където съм. Съветвам ви да отхвърлите отхвърлянията. Ако някой ви каже „не“, вие кажете „следващия!“.

1. Лолита

Добре де, едва ли някой се изненадва, че тази книга е била побутвана из офисите и никой не е искал да се заеме с нея. Във Великобритания и в Щатите почти всички големи издатели категорично отговорили с „не“ на Набоков.

„Всички щяхме да отидем в затвора, ако го публикувахме това нещо!“ – казват от Viking Press.

We would all go to jail if the thing were published.” Viking Press

Набоков обаче не се отказва и отива с ръкописа си във Франция, където Olympia Press нямали особени притеснения да публикуват подобни творби.

Успехът на Лолита също не дошъл мигновено, макар малкия тираж да бил разпродаден напълно. Вниманието дошло, когато Graham Greene казал, че според него това е една от най-добрите книги за 1955. Чак през 58-ма „Лолита“ била публикувана в САЩ и още пред първите седмици станала тотален хит.

Трябва да кажем, че ни беше трудно да изберем този топ пет, защото бестселърите, които са отхвърляни първоначално, не са никак малко. Сред тях са „Фермата на животните“ на Оруел, „Франкенщайн“, „Животът на Пи“, „Повелителят на мухите“, „Здрач“, „Великият Гетсби“ и още, и още.