fbpx

Пет причини да гледате The Boys!

The Boys е една от най-успешните продукции на Amazon, като в момента вторият й сезон се радва на възторжените коментари на критика и публика. Макар шоуто да има своите фенове у нас, общо взето в България e подминавано с лека ръка и ние се надяваме настоящият материал поне отчасти да поправи тази несправедливост.

Даваме ви пет причини да започнете да гледате „Момчетата“ още сега …

1. Големият въпрос за супергероите получи своя отговор … и той няма да ви хареса

Супергероите са хора, които случайно или не са придобили невероятни сили. Те са божествата, с които обикновеният човек не може да се сравнява, но за наше щастие са изтъкани от съвършенство – готови са да се жертват в името на общото благо, приемат като лична отговорност спасяването на света и никога не злоупотребяват със силата си.

Защото хората сме си такива по природа, нали?

Комиксът The Boys на Гарт Енис и  Дарик Робъртсън

Нека да си го кажем – истински фантастичната част в този жанр не е, че някой може да лети или да стреля лазери от очите си, а че този някой ще се съобразява с един свят, който е в краката му. The Boys отговаря на най-трудния въпрос – какво щеше да се случи, ако наистина сред нас имаше хора като Супермен?

Супергероите в сериала са представени като модерни звезди – глезени егоцентрици и гадняри, които се опияняват от славата и безграничната си мощ. Те изнасилват, лицемерничат, убиват и правят общо взето всичко, което си поискат.  Зад гърба им стои огромна корпорация, която печели милиарди от тях и се грижи за имиджа им по всеки възможен начин. Всичко, което супергероите правят, е добре премерен маркетингов ход и е единствено с цел печалба и власт.

В това отношение шоуто е далеч по-истинско от всяка една история от жанра, която можем да видим днес.

2. The Boys издига „бруталността“ в телевизията на нови висоти

Отсега да предупредим – ако не си падате по насилието и крайностите, то това НЕ Е вашето шоу. Тук кръвта се лее като във филм на Тарантино, езикът е далеч отвъд грубия, а сексът не просто присъства, но е извратен, шантав и буквално пръска глави!

Така че „Момчетата“ далеч не е за всеки вкус, обаче ако търсите нещо свежо, разчупено и политически некоректно – сериалът ще ви допадне.

Постерът на сериала и корицата на комикса

3. Няма нищо общо с останалите супергероиски сериали

Не отричаме качествата на шоута като „Стралата“, „Титаните“, „Супергърл“ и останалите, но „Момчетата“ няма нищо общо с тях. Тук жанрът е тотално деконструиран и не се срещат познатите ни клишета.

Дори главните герои далеч не са добри. Повечето с успех биха могли да минат за злодеи при други обстоятелства, защото в същността си са лишени от някакви особени морални качества. Нямат проблеми да убиват и изнудват, да се предават един другиго, да се държат ужасно помежду си и тъй нататък. Въобще Момчетата са всичко друго, но не и герои. По-скоро са представени като хора, търсещи личното си отмъщение.

4. Сценаристите не разчитат на стереотипите

Свикнали сме и най-силният злодей да си има своята слабост. Ако някой персонаж е твърде мощен, обикновено отнякъде се появява крайно нелепо (и мързеливо) решение и всичко се оправя. В най-лошия случай някой просто връща времето назад – най-често срещаното решение в жанра откакто съществува.

Но The Boys досега не е показал подобна слабост. Злодеите тук наистина са „супер“ – няма криптоноид, който да свърши работата, или ахилесова пета, която да бъде прободена. Нищо в шоуто не се оправя с магическа пръчка, всяко препятствие е трудно и рядко успехите са стопроцентови. В това отношение сценарият е страхотен и прави сериалът наистина интригуващ.

5. Хоумлендър … и Антъни Стар

Антъни Стар се превъплъщава в ролята на всемогъщия лидер на супергероите – Хоумлендър. Персонажът очевидно е кръстоска между Капитан Америка и Супермен – свръхсилен, може да лети, да вижда през стени, да чува всичко наоколо, да стреля лазери през очите си и т.н., и т.н. Хоумлендър грижливо поддържа образа си на праведен и горд патриот за пред обществото, като в същото време в него не е останала и капка човещина. Това със сигурност е един от най-забележителните злодеи в телевизията днес.

И макар че целият каст е страхотен, то Антъни Стар прави чудеса на екрана. Абсолютно всяка сцена с него е удоволствие да се гледа. Цялата палитра от емоции, които представлява Хоумлендър, успява да бъде разгърната прекрасно от този актьор. Шоуто може и да се движи в известна степен от Били Бутчър ( Карл Ърбън ), но голямата си енергия и потенциал дължи точно на Антъни Стар и неговия безкрайно пъстър лош супергерой.