fbpx

Пет футболни филма от Балканите

На Балканите си обичаме футбола и нерядко нашите творци се вдъхновяват от историите в спорта. Затова сме ви подбрали пет балкански ленти, които вярваме, че ще се харесат на феновете на най-популярната игра. 

Македония: Трето полувреме

Трето полувреме” е спортна драма, в която лошите сме ние, българите.  Действието се развива по времето на Втората световна война, като смелите момчета от футболния отбор “Македония” бранят своя треньор от еврейски произход Рудолф Шпиц.

Режисьорът Дарко Митревски имаше големи очаквания от своята творба и вярваше, че тя ще му донесе Оскар. За негова жалост, това не се случи. Лентата провокира доста скандали у нас и дълго време беше коментирана от родните медии.

Ако се абстрахираме от анти-българските окраски, трябва да кажем, че „Трето полувреме“ е прилична продукция. Далеч от обещания от Дарко шедьовър, но в никакъв случай не е провал.

Хърватия: Загреб 80-та

Да ни прощават братята хървати, знаем, че не обичат да ги наричат „балканци“, но ще сложим техния филм тук. В „Загреб 80та“ се разказва за посещението на група футболни фенове от Загреб в Белград за мач между отборите на Динамо и Цървена звезда. Във филма няма чак толкова много футбол, но пък хулиганските изпълнения са си част от играта, нали? (Нали?)

Лентата е страхотна комедия, в която са преплетени много политика и изпълнения от типичния балкански бит. Трябва да кажем, че повечето засегнати теми не са ни чужди и на нас – българите.

България: Любимец 13

Любимата на всички ни комедия с Апостол Карамитев заслужава да е във всяка една футболно-филмова класация. Жалко, че лентата не е много популярна по света, защото би била чудесен представител на българското кино.

Любимец 13“ е щура комедия от социалистическо време, в която Карамитев играе едновременно ролята на двама братя близнаци от Варна. И докато единият е талантлив футболист, другият е неособено кадърен комарджия. Познайте кой се озовава в София, за да подсили футболния отбор на ДП „Витоша“!

Сърбия: Двата филма за Монтевидео

В Сърбия направиха два прекрасни филма на тема световното в Уругвай и участието на Югославия. Първият се казва „Монтевидео, Бог да те благослови“, а вторият – „Монтевидео, ще се видим!“. Леко комедийни, но в същността си спортни драми, двете продукции спечелиха сърцата на зрителите от цял свят и особено в родната си Сърбия.

Първият филм разказва за класирането на югославския национален отбор за мондиала. Във финалния мач, разбира се, побеждават отбора на злите българи. В продължението действието се развива отвъд океана, където балканците се класират в четворката на първенството. Това си остава и най-голямото постижение на Югославия. 

Като качество трябва да кажем, че и двете ленти са страхотни. Издържани са в духа на класическите спортни филми, но в тях има и много от балканския чар. Комедийните елементи, типични за сръбските продукции, също не липсват.