fbpx

Поредицата Old gold ще ни срещне с класиката в остросюжетната литература

От издателство „Гаяна“ наскоро започнаха да издават поредица книги под надслов „old gold“ – колекция с класически произведения от остросюжетната литература. За да ни разкаже повече, си говорим с Явор Цанев.

От „Гаяна“ започвате да издавате поредицата Old Gold – на какви книги ще попаднем в нея?

Както подсказва името на поредицата, това ще са класически произведения, които искаме да предложим на читателите. В новия брой на списание „Дракус“ обявихме първите три заглавия и те донякъде ориентират какво може да се очаква в нея.

Кармилана Шеридан льо Фану е една от най-ранните готически новели и е вдъхновила Брам Стокър за написването на знаменития роман „Дракула“. Изданието включва оригиналните илюстрации от първата поява на текста като продължаващо четиво в списание Dark Blue.

„Преди Адам“ на Джек Лондон е едновременно фантастично и алегорично произведение, което ни предлага поглед върху първобитните хора. Ще излезе за първи път на български без съкращения. За мен бяха особено любопитни моментите, в които Лондон сякаш се докосва до космическия ужас на Лъвкрафт.

Сборникът „Елеазар“ на считания за основател на руския експресионизъм Леонид Андреев ще покаже защо понякога наричат автора „Руският Алън По“. Едноименният разказ вече е публикуван в последния брой на „Дракус“ и мога да спомена любопитната подробност, че е излизал в култовото списание Weird Tales под заглавието Lazarus. Впрочем две негови книги са присъствали в библиотеката на Лъвкрафт, а Робърт Хауъд го нарежда сред седемте „най-могъщи“ в цялата световна литература. Един от другите седем е Джек Лондон.

Ще ни разкажеш ли малко повече за графика? Знаем, че едната вече е достъпна на пазара, кога се очакват останалите?

„Кармила“ е отпечатана и се предлага на нашия сайт, другите две заглавия са планирани за ноември. За тази година смятам, че това ще е достатъчно.

Първите три книги са обявени, но какво следва – ще издадете ли и още подобни класики?

Да, естествено, имаме намерение да излизат още заглавия в поредицата. С какъв ритъм ще излизат те, зависи до голяма степен от нашата натовареност и възможности, както и от успешната реализация на заглавията в нея.

Ако трябва да сравним тези класически истории със съвременната остросюжетна литература – къде са разликите и приликите помежду им? Няма ли опасност да ни звучат прекалено „вехти“?

Разликата е, че голяма част от съвременната литература стъпва върху подобни образци, използва и развива техните похвати и теми. Достатъчно е да споменем, че в „Кармила“ откриваме основополагащи тропи на вампирския жанр като преминаване през стени, превръщане в животно, спане в ковчег, начина на унищожаване на вампирите и т.н. В нея е и оригиналният прототип на лесбийския вампир, който изпитва романтично влечение към жертвата си, използван така често в по-съвременни произведения. Несъмнено в текстове отпреди сто и повече години можем да срещнем наивни моменти или звучащи, както казваш „вехто“, но според мен това е част от чара им и понякога успява да накара читателя несъзнателно да попътува назад във времето, а това е част от магията и удоволствието на четенето.

Откъде могат да се сдобият читателите с тези книги?

За момента могат да ги поръчат през мейлите в сайта gaiana-books.com или през фейсбук страницата на издателството.