fbpx

Със Сибин Майналовски си говорим за … „Избери си жертва“ на Джонатан Баркър

Съвсем скоро на пазара у нас ще се появи новият роман на Джонатан Баркър – „Избери си жертва“ (издателство „Плеяда“). Потърсихме преводача на книгата Сибин Майналовски, за да ни разкаже повече за нея.

За какво се разказва в новата книга на Джонатан Баркър?

В официалната анотация е казано, че читателят може да очаква нещо средно между „Умирай трудно“ и „Радиошоу“ 😊 Българското заглавие – „Избери си жертва“ – подсказва много точно какво би могло да се очаква от тази книга: Джордан Бригс, водеща на скандално радиошоу (в стил Хауърд Стърн, който нееднократно се споменава като референция в романа 😊), получава обаждане на „горещата линия“ в ефир от личност, която се представя като Бърни… и ѝ предлага да си поиграят 😊 Само че в тази игра победители няма, за сметка на това обаче има много жертви. Виновни, невинни… това изобщо няма значение. Важното е, че Бърни иска от Джордан неща, които са в разрез с моралния ѝ компас. Или пък не? Колко морал може да има цапната в устата радиоводеща, която ражда в ефир скандал след скандал? Има ли граници, които няма да прекрачи за нищо на света, или всичко е въпрос на правилна мотивация… или правилно поставени условия?

Ох, спирам, понеже усещам, че навлизам в зоната на спойлерите 😊

Този автор показа с предишните си книги, че е страхотен майстор на трилъра – получило ли му се е и този път?

О, определено! Отначало, когато започнах превода, ми беше малко странно, че в романа няма нито свръхестествен елемент (както в „Сърца за изгаряне“), нито толкова много герои като в трилогията за У4М (в това отношение „Избери си жертва“ е доста камерна като „актьорски състав“, което по никакъв начин не влияе на напрежението, което създава Баркър!)… но с всяка страница ми ставаше все по-интересно и по-интересно, за да успея да я приключа за по-малко от месец (това всъщност вече ми става навик – няма книга на Баркър, която да съм превел, при която да съм превеждал по-малко от тридесетина страници на ден 😊) Вярвам, че и читателите ще я оценят по достойнство.

„Сърца за изгаряне“ доста повече изглеждаше като „мистерия”, в това отношение с „Избери си жертва“ връща ли се Баркър към класическия „трилър“?

Твърдо „да“ 😊 Това, което страшно ми допада в Джей Ди като писател, е, че изобщо не се страхува да навлиза в неизследвани от него територии. Не влиза в утъпкан коловоз, не буксува на едно място, не разтяга локуми като някои други съвременни автори, които бълват книга след книга, извадени като от конвейер. Следващата му книга (която вече е преведена и чака реда си – отново, разбира се, в Издателска къща „Плеяда“! 😊) например е още по-заплетена и от трилогията за У4М.

В коментарите на читателите (тези, чели книгата на английски) прави впечатление, че главната героиня – Джордан Бригс – е особено противоречива личност. Много хора казват, че просто не могат да изпитат съчувствие към нея. Как намираш ти образа и успял ли е Баркър да направи достатъчно интересен персонаж в нейно лице?

Точно в това се крие майсторството му – че е успял да създаде нито изцяло положителен, захаросано-добричък герой, нито изцяло отрицателен, мегазлодей, който ти е неприятен още от първата страница. В „Избери си жертва“ го няма онзи дялан с теслата антагонизъм, присъщ на некадърните писатели. Но ако се замисли човек, това си е „запазена марка“ на Баркър още от У4М – там вече към края на трилогията архилошият започна да обира симпатиите на читателя, стана ясно, че и добричките не са кой знае колко праведни… И така и трябва да бъде – по този начин читателят не се отпуска, не си казва „О, аз знам как ще завърши книгата, доброто ще победи, злото ще бъде наказано…“ Да, ама не. Повярвайте ми – не знаете как ще завърши книгата 😊 😊 😊

Преди около половин година каза, че Баркър определено е допаднал на читателите в България с У4М. Сега, след като вече и „Сърца за изгаряне“ е зад гърба ни, мислиш ли, че той успя да се наложи като любимец на феновете тук и ще има ли сериозен интерес и към новата му книга?

„Сърца за изгаряне“ беше тотален хит сред читателите – вероятно поради факта, че съчетаваше класически трилър с мистериозността и свръхестествените парадигми на Стивън Кинг и по този начин успя да грабне вниманието на доста широк кръг книголюбители. Абсолютно съм сигурен, че и „Избери си жертва“ ще се радва на огромен интерес – съдя както от личните си наблюдения (вече имам сигурно стотици лични запитвания за какво става дума в книгата, кога ще излезе… дори някои се опитват да ме „подкупят“, за да им я пратя тайно в аванс 😊), така и от факта, че автори като Баркър в последно време са доста голяма рядкост. Хората претръпнаха от натраканите набързо, по метода „копи-пейст“, еднообразни романчета, гръмко именувани „трилъри“, а на практика – политкоректни бози, които могат да заинтересуват единствено лелите от Бегемама, свикнали на турски сериали. За любителите на качествената, напрегната, написана с хъс литература, автори като Баркър са глътка живителен въздух. Дай боже да не забавя темпото и да продължава да пише все така прекрасно!

Кажи ни кога да очакваме книгата и как ще може да се сдобием с нея?

След 20-и януари, във всички качествени книжарници на България, както и на сайта на „Плеяда“. Важно е да споделя, че българските читатели ще са първите в света (!!!), които ще могат да се докоснат до магията на Джей Ди. В оригинал романът ще бъде публикуван на 22 февруари. Заради светкавичната реакция на „Плеяда“ обаче (както и заради – секунди за самореклама – светкавичния ми превод 😂) за пореден път книга ще има световна премиера в България.