fbpx

С Даниел Атанасов си говорим за … Bion

Комиксът Bion e на път да се появи на пазара като самостоятелно издание. Част от нашите читатели може би помнят, че тази българска манга дебютира прeди близо 20 години в списание „Егоист“, а по-късно се появи и на страниците на „Дъга“. Сега от издателство „Вижън Букс“ дадоха на Bion зелена светлина и графичната новела скоро ще бъде достъпна за феновете у нас. По този повод си говорим със създателя на историята – Даниел Атанасов.

Сподели ни с няколко думи за какво се разказва в Bion, в какъв свят се развива действието и кои са героите?

Bion e постапокалиптична киберпънк история за далечното бъдеще. Светът отдавна е превърнат в радиоактивна пустиня и единственото оцеляло населено място е мегаполис, обграден с  планина от собствените си индустриални отпадъци. Главният герой е младо момче, което попада в центъра на събитията в този враждебен свят и постепенно открива отговори на екзистенциални въпроси. Историята е кървава и драматична и не я препоръчвам за читатели под 15 г.

Пътят на този комикс започва преди 20 години в „Егоист“. Разкажи ни как се реши да правиш „манга“ в България по онова време и как се прие подобно нещо?

В онези години малцина знаеха какво е „манга“ и като всяко ново явление това също предизвика голямо разделение в мненията. За мен, като автор, пътят вече беше избран отдавна, защото се занимавам с манга от края на 80-те и на този етап бях дълбоко навлязъл в материята. Постепенно светът научи повече за това изкуство и от много време насам то е културен феномен.

Какво ще намерим в това самостоятелно издание ?

Изцяло нов арт и история, но предполагам, че всички, които са чели старите издания ще видят пресечните точки.

Със сигурност днес има далеч повече почитатели на комиксите в България отколкото преди 20 години. Как ти се струва пазарът в това отношение – по-лесно ли е да се издават графични новели сега и по-бързо ли намират своята аудитория?

И по мои наблюдения има отваряне на пазара в тази посока, но все още за родни автори е трудно. Хората купуват комикси, но предимно известни чуждестранни заглавия, и много малко издатели се осмеляват да пуснат нещо авторско и родно. Все още при нас комиксите се считат за нещо несериозно и детско, което е груба грешка.

Какво е мнението ти за съвременните български комикси?

Твърде малко на брой и твърде недооценени.

Кажи ни откъде може да се закупи Bion?

Предварителни поръчки на страницата на Vision Books във фейсбук и инстаграм. От 15-ти Декември ще го има по веригите книжарници (Сиела, Ориндж, Хеликон, Буктрейдинг, Хермес), както и в по-малките. Отделно сайтовете на Ozone, Store.bg, Artline, My books, Greenwich, в общи линии навсякъде.