fbpx

„Тервел. Роденият да побеждава“ – една книга-игра, посветена на българската история!

През последните години родните книги-игри отново започнаха да печелят популярност. На пазара у нас вече може да намерите „Тервел. Роденият да побеждава“, издадена от „Българска история“. За да ни разкаже повече за книгата, потърсихме автора Димитър Петров.

От заглавието разбираме, че читателят ще има възможност да се превъплъти в образа на Тервел, но все пак, разкажи ни малко повече – какви приключения го очакват?

В тази книга читателят ще се потопи изцяло в епохата на кан Тервел, когато българската държава е все още твърде млада и й предстоят множество изпитания, които трябва да превъзмогне, за да запази своето съществуване и да се утвърди като политическа и военна сила на Балканския полуостров. Читателят ще има възможност да води ожесточени сражения с известни исторически личности като византийския император Юстиниан II и арабския принц Маслама, а също така и да преживее важни събития от българската и световната история като отблъскването на арабите при Константинопол през 717-718 г. Наред с всичко това той ще се забавлява, като опознава много прелюбопитни и вълнуващи факти за живота и делото на кан Тервел, както и за прочутия род Дуло.

Доколко книгата е издържана исторически и въобще възможно ли е това, при все че става дума за игра?

През целия процес на работа се стараех да се придържам възможно най-близо до реалния ход на събитията, въпреки че понякога това беше невъзможно именно заради наличието на гейм механика. За създаването на определени игрови ситуации бе наложително историята съвсем леко да се измени, за да може самата игра да се получи и да даде необходимия резултат. В основната си част обаче сюжетната линия следва действително случилото се през онези далечни времена, затова може да се каже, че тя е издържана исторически. Тук е моментът и да благодаря на екипа на сдружение „Българска история”, с чиято помощ книгата, освен че придоби тази изключителна визия, се превърна и в едно доста по-достоверно четиво.

Доколко е различна една историческа книга-игра от обикновените представители на жанра, по-трудно ли е написването й?

Определено е доста по-трудно да се напише една историческа книга-игра, защото авторът трябва във всеки един момент от създаването й да се съобразява с фактите и особеностите на конкретния исторически период. Това означава да изследва обстойно абсолютно всички факти, които са ни известни за дадена историческа личност или период, както и да ги пресъздаде по възможно най-добрия начин в книгата, вплитайки ги в самата игра. Пренебрегването или незапознаването с нещо съществено като информация може да доведе до сериозно объркване, което от своя страна да даде на читателя погрешна представа за реално случилото се по това време.

Каква беше причината да избереш точно Тервел?

Книгата е посветена на кан Тервел поради две съществени причини. Първата е, че кан Тервел ми е любимият български владетел още от ранна детска възраст. Неговите дела винаги са ме вдъхновявали и са ме правели горд, че съм българин. Втората е, че за съжаление кан Тервел е доста непопулярен сред широката аудитория в България. Говори се и се пише по-често за цар Симеон Велики или цар Иван Асен II, отколкото за него или пък други български владетели. Това, разбира се, се дължи основно на факта, че гореспоменатите владетели превръщат България във водеща политическа и военна сила на Балканите, простираща се на прословутите три морета. Но делата на кан Тервел не са по-малко значими за нашата, пък и за световната история. Достатъчно е само да споменем решителната му намеса в отблъскването на арабите през 717-718 г., за да оценим по най-добър начин неговите блестящи качества на военачалник, дипломат и политик. Намеса, която издига на пиедестал силата на българското оръжие и довежда до категоричното влизане на България в европейската културна и политическа история. В общи линии, с тази книга целя да хвърля малко повече светлина върху образа на кан Тервел и да събудя интереса на много млади българи към неговото славно управление.

Разкажи ни и за самата игра – колко епизода съдържа книгата, ще могат ли да се провеждат битки и на какъв принцип ще са те, ще има ли зарове, дневници и други подобни неща, типични за тези книги?

Книгата съдържа 600 епизода, разпределени в четири глави. Както в повечето книги-игри, така и в тази ще могат да се провеждат битки. В някои от сраженията читателят ще трябва да ръководи своята войска, взимайки най-правилните решения, за да постигне пълна победа над противника, а в други – да се изправи лице в лице с вражески военачалник. В по-голямата част от битките той ще трябва да събира и изважда точки от своя дневник и да използва зарове, за да определя своите крайни стойности. Читателят ще трябва да ползва зарове и в други ситуации от книгата, които да определят накъде той да продължи своето приключение. Настоящата книга-игра съдържа и четири страници дневник, в който читателят ще трябва да отбелязва определени стойности. Те ще му бъдат необходими по време на цялата игра, за да премине успешно през нейните основни етапи, както и за да постигне победа над своите опоненти. Всичко характерно за една книга-игра важи и за настоящата с тази разлика, че сега читателят не влиза в обувките на измислен персонаж, а в тези на славния кан Тервел и от него ще зависи бъдещето на все още младата българска държава.