fbpx

Топ 10 анимационни сериали от 90-те!

За мнозина 90-те си остава златната ера за анимационните сериали. Дори днес, 2 десетилетия по-късно, когато телевизията е в разцвета си, малко са рисуваните шоута, които могат да се похвалят с успеха на предшествениците си от края на миналия век.

Трудно е да се състави списък само с 10 култови анимации от 90-те, но се опитахме да подберем възможно най-добрите от най-добрите.

10. Captain Planet and the Planeteers / Капитан Планета и планетяните (1990)

В зората на деветдесетте в програмата на TBS (популярен телевизионен канал в САЩ) се появява  „Капитан Планета“. Детското е с лайтмотив за опазване на околната среда и жестоко осъжда разрухата, причинена от човешката дейност. Освен това героите му са от цял свят, представители на различните раси и култури. Редно е да припомним на по-младите, че по онова време diversity –то още не беше cool.

Макар да не е сред любимите анимации на американците, шоуто става едно от най-дълго задържалите се на екран и по-късно обикаля света, та включително достига и до България. „Приключенията на Капитан Планета“ се излъчва чак до 96-та и има 130 епизода. У нас беше част от детската програма на БНТ.

През новия век са направени няколко опита да се заснеме филм по историята, но така и не се осъществява подобен проект.

9. Johnny Bravo / Джони Браво (1997)

„Джони Браво“ става едно от най-разпознаваемите лица на Cartoon Network през 90-те и популярността му не залязва години след спирането на шоуто.

Няма да е пресилено, ако кажем, че звездите на Сет Макфарлън и на няколко други популярни аниматори изгряват точно в тази анимация. Сред екипа се забелязва и присъствието на българина Румен Петков, един от най-добрите ни художници, създали легендарното детско „Чоко и Боко“.

8. Pokémon / Покемон (1997)

„Покемон“ е може би най-разпознаваемата детска анимация на Япония и се излъчва до ден днешен! Колкото и да е странно, шоуто не е спряло над 20 години и има повече от 1000 епизода.

Телевизията, която започва излъчването на сериала, е TV Tokyo, но много бързо детското се пренася на Запад и става изключително успешно. Над 150 страни излъчват популярното аниме, а в САЩ правата са поверени на гигантите от Дисни.

7. The Powerpuff Girls / Реактивните момичета (1998)

„The Powerpuff Girls“ е една от най-успешните продукции на Cartoon Network и носи на телевизията две награди „Еми“, както и още един куп престижни отличия. Шоуто има 6 сезона и цели 78 епизода, което е сериозно постижение за анимация, тръгнала през 90-те.

Интересно е, че „Реактивните момичета“ става толкова популярно по света, че през 2006-та година в Япония е излъчен anime римейк, озаглавен Demashita! Powerpuff Girls Z.

6. Spider-Man TAS / Спайдърмен (1994)

Спайдърмен е сред най-известните герои на Марвел и анимации за него се правят от края на 70-те години. Въпреки големия брой телевизионни шоута през годините, то със сигурност най-популярното и обичано си остава това от 1994-та.

Страхотно нарисуван, точно в духа на 90-те, и изпълнен с популярни герои от комиксите, сериалът се задържа на екран цели 5 сезона и има над 60 епизода.

Веднага след края на „Спайдърмен“ от Фокс и Марвел се опитват да повторят успеха му с нова адаптация на героя – „Spider-Man Unlimited“ през 99-та, но новото детско изкарва един сезон със само 13 серии, преди да бъде спряно.

5. Dexter’s Laboratory / Лабораторията на Декстър (1995)

Приключенията на Декстър си остават една от перлите в короната (доста богато украсена, трябва да кажем)  на великия Генадий Тартаковский.

Шоуто в оригиналното си излъчване има едва два сезона, но и те стигат, за да се превърне в абсолютна легенда на Cartoon Network. През 90-те „Лабораторията на Декстър“ е сред най-гледаните предавания на телевизионната мрежа, номинирано е 4 пъти за наградата „Еми“ и е сред най-харесваните анимации в света.  

В началото на новия век, шоуто беше подновено за два сезона от по 13 епизода, но тези сезони не бяха под контрола на Тартаковский.

4. Family Guy / Семейният тип (1999)

В представите на много хора „Семейният тип“ е представител на съвременните анимации, но истината е, че и това шоу стартира през 90-те. Разбира се, въпрос на мнение е към коя ера ще го отнесете, но сухите цифри показват, че и то е отроче на деветдесетарската телевизия.

„Семейният тип“ е дело на Сет Макфарлън (виж „Джони Браво“*) и се излъчва 18 сезона по Фокс, като все още не е прекратен.

Днес зрителите му са намалели значително, но в пиковите си години шоуто е заковавало пред екрана над 10 млн. души

3. Beavis and Butt-head/ Бийвъс и Бътхед (1992)

„Бийвъс и Бътхед“ е една от емблемите на поп-културата на 90-те. Негативните и позитивните оценки са в двете крайности, както се досещате, което е нормално за скандално шоу като това.

Излъчването му започва през 1992-ра и продължава до 1997-ма. В пика на популярността си двамата герои се сдобиват и със собствен филм – „Beavis and Butt-Head Do America“

Тази пълнометражна лента е с бюджет от 12 млн. и приходи от кината на стойност над 63 млн.

Повече от десетилетие след спирането на сериала беше направен един финален сезон от 22 епизода, който се излъчи през 2011-та.

2. Batman TAS /Батман (1992)

Култът около филмите на Тим Бъртън е в основата на детското за Батман през 90-те. За много от феновете това си остава абсолютен връх в анимационните сериали за супергерои. Със сигурност никое друго шоу от този тип не е било толкова популярно и едва ли някога ще видим анимация, която да се доближи до легендарния статут на Batman TAS.

През 1993-та шоуто печели „Еми“ и е номинирано от Академията за научна фантастика, фентъзи и хорър филми в САЩ в категорията най-добър жанров телевизионен сериал. В imdb е сред най-харесваните тв шоута и към днешна дата.

1.South Park / Саут парк (1997)

„Саут Парк“ започва да се излъчва в края на миналия век, макар по-голямата част от него да  принадлежи на съвремието. Сериалът е една от причините (а може би и главната) за популярността на телевизионната мрежа „Comedy central“.

Острият език в шоуто и безкомпромисните му позиции по много злободневни въпроси го прави любимец на зрителите по цял свят. Днес „Саут Парк“ се излъчва в Индия, Нова Зеландия, Австралия, множество страни в Европа и Латинска Америка. Анимацията има 22 сезона и близо 300 епизода. Сред безкрайния списък с успехи се нареждат и пет награди „Еми“.