fbpx

Петте най-добри сериала за Средновековието

Средновековието е любим период на кинаджиите заради атрактивните битки, костюми и декори. Високобюджетните продукции, които последните години снимат от големите телевизии, редовно стават любимци на зрителите. Затова днес сме ви приготвили петте най-добри сериала, чието действие се развива в „Средните векове“.

Преди да започнем е редно да споменем и по кои критерии отпаднаха редица хитови заглавия, които често се свързват с тази тема. На първо място това е „Игра на тронове“ – макар очевидно сериалът да е ситуиран в средновековна обстановка, той все пак си остава фентъзи и не може да го причислим към историческите продукции. Същото се отнася и за „Вещерът“.

 „Рим“ и „Черни платна“ няма как да бъдат включени, защото средновековието е период между 5 и 15 век. Ние не сме буквояди и не следим датите изкъсо, но няколко столетия напред-назад ни идват в повече. Затова и тези две прекрасни шоута отпаднаха.

Извън класацията, но заслужаващи внимание сериали са: “Кухата корона”, “Бялата Принцеса“, “Марко Поло” и “Изабел“.

И така, ето нашите предложения за най-добри сериали за Средновековието:

5.Бялата кралица

Историята се развива около популярната „Война на розите“ в Англия. Главната героиня е кралица Елизабет Удвил, съпруга на крал Едуард IV. Сериалът разказва за брака между двамата и предимно се фокусира около дворцовите интриги и политическите съюзи. Рядко може да видите батални сцени, но пък добрият сюжет компенсира чудесно липсата на екшън.

В пилотния си епизод тази продукция изглежда почти като любовен сериал, гонещ аудитория сред дамите. Това обаче не трябва да ви заблуждава – тази „захаросаност“ много бързо изчезва и в следващите серии шоуто придобива съвсем други окраски. Благодарение на добрия си сценарий, качествено развити персонажи и прекрасния каст, „Бялата кралица“ печели сериозно зрителско одобрение и остава в историята като един от най-добрите представители на жанра.

4. Династията на Борджиите

Шоуто проследява възхода на скандалната фамилия Борджия – избирането на Родриго Борджия за папа, битките на сина му – Чезаре, както и страстите и интригите на дъщеря му Лукреция. В „Династията на Борджиите “ има всичко, с което се свързват подобни продукции – битки, секс, насилие, политика и скандали.

Сериалът е абсолютен хит и се излъчва по цял свят, но за съжаление така и не се заснема четвърти сезон. Причината е, че големият бюджет се оказва непосилен за Showtime. Въпреки това и 29 епизода са повече от достатъчни за сериала, за да се превърне в съвременна класика.

3. Династията на Тюдорите

Шоуто разказва за живота на крал Хенри VIII, известен с бурния си нрав и с това, че е имал цели шест съпруги. „Династията на Тюдорите“ се разгръща на 38 епизода и подробно разказва за култовия владетел – от младините, та до последните години от живота му.

Сериалът се води една от най-добрите продукции за всички времена и е абсолютен любимец на публиката. В него участват популярни актьори като Джонатан Рис Майърс, Хенри Кавил, Сам Нийл и Натали Дормър в ролята на Ан Болейн. Създател на продукцията е Майкъл Хърст, който стои зад „Викинги“ и „Камелот“.

2. Последното кралство

Непрестанните сблъсъци между викингите и хората от Острова са създали легендарни персонажи. Немалка част от тях може да видите в „Последното кралство“. Главният герой – Утред – е англичанин, но е отгледан от датчани и е научен да се бие като тях и да уважава техните традиции. Търсещ своето място под слънцето и разкъсван между двете култури, младежът се озовава във вихъра на едни от най-значимите исторически събития за западната цивилизация. В първия сезон например всичко се върти около възкачването на престола на крал Алфред и паметните му битки със северняците.

„Последното кралство“ има вече заснети четири сезона и все още продължава.

1. Викинги

Сериалът започва с първия набег на викингите над английска земя – прочутото похищение над манастира в Линдисфарн. Главен герой в първите сезони е легендарният войн на Викингите – Рагнар Лодброк, а в последствие основни персонажи стават неговите синове – Айвар Безкостни, Убе, Бьорн Железния и прочее. Огромна част от шоуто лежи върху исторически факти и легенди, макар и недоказани в по-голямата си степен.

„Викинги“ се отличава с добрия си сценарий, красивите кадри и бруталните сцени. В последствие култов статут придобива и саундтрака на сериала, създаден от групата Вардруна. Шоуто вече е на екран 6 сезона и има близо 80 серии. Тъй като се очаква скоро да приключи, от телевизията (History) вече подготвят spin-off продукции, за които още не се знае какво е бъдещето.