fbpx

Топ 5 филми по Dark Horse Comics

Marvel и DC безспорно са гигантите в света на комиксите, но това не означава, че са единствените издателства. През годините Dark Horse Comics са си издействали легендарен статут сред феновете, благодарение колоритните си и нестандартни поредици. Затова днес ви представям топ 5 на филмите, правени по техни истории.

5.Хелбой (2004) и Хелбой 2 (2008)

„Хелбой“ е вероятно най-популярният супергерой извън Marvel и DC Comics. Първите два филма за него бяха поверени на един от великите режисьори на нашето време – Гилермо Дел Торо. Макар и двете ленти да получиха сериозно одобрение от страна на критиците, то можем да кажем, че феновете не останаха толкова впечатлени от видяното.

Все пак, редно е да отбележим, че за първото десетилетие на новия век това са два от по-добрите филми за жанра.

4. Маската (1994)

В средата на 90-те ефектите бяха на съвсем друго ниво. За времето си „Маската“ изглеждаше феноменално! Благодарение на добре познатите студия Industrial Light & Magic (ILM) и Dream Quest Images, лентата получи номинации в категория „Визуални ефекти“  за Оскар и BAFTA. 

На екрана си партнираха Джим Кери и тепърва изгряващата звезда Камерън Диаз. До голяма степен те двамата бяха в основата на успеха. Лентата много бързо придоби култов статут сред феновете, което доведе и до колосални печалби.

Приходите от кината по света стигнаха 350 млн. , като заради малкия бюджет „Маската“ стана една от най-доходоносните продукции за годината. 

3. Американски разкош (2003)

„Американски разкош“ е най-добре пазената тайна на комиксовите филми! Когато гледате различни класации, много рядко ще видите това заглавие, което си остава необяснимо. Е, най-вероятно се дължи на това, че хората не са чували много за него … което си е жалко.

„Американски разкош“ е легендарна комикс поредица от Харви Пекар и през годините е издавана както от Dark Horse comics, така и от DC.

Във филма няма нищо супергеройско или фантастично, той се разказва за обикновения живот на своя създател Харви и неговата съпруга. Както графичните новели са били много харесвани от критиците през годините, то така и едноименната лента прави силно впечатление на хората в бранша. Само ще спомена по-значимите отличия:

 – номинация за Оскар за най-добър сценарий

 – номинация за Златен глобус за най-добра поддържаща роля при жените

– отличен на Un Certain Regard, част от  филмовия фестивал в Кан

– победител от филмовия фестивал “Сънданс

– най-добър дебют от фестивала в Торонто

– най-добър адаптиран сценарий от Гилдията на сценаристите в Америка

С други думи, говорим за много сериозен филм, далеч от блясъка на комерсиалните бокс-офис крашъри. Ако сте любител на седмото изкуство, то „Американски разкош“ е добър избор за всяко време.

2. 300 (2006)

Безспорно най-големият хит на тази класация е епосът „300“. Легендарният комикс на Франк Милър прилепна на екрана с лекота и феновете от цял свят се струпаха в киносалоните, за да го видят.

Няма да е лъжа, ако кажем, че звездата на Джералд Бътлър изгря именно тук.

Освен позитивните реакции от публика и критика, филмът може да се похвали и с феноменални приходи от цял свят. Спартанците събраха над 450 милиона от кината и бяха един от големите финансови успехи същата година.

Трябва да споменем, че „300“ се сдоби и с продължение – „300: Възходът на една империя“. И тази продукция спечели не малко пари, макар да получи далеч по-слаби отзиви.

1.Син Сити (2005)

Не е лесно да се посочи кой измежду „Син Сити“ и „300“ трябва да е номер едно в класацията. Със сигурност спартанската сага е далеч по-печеливша, но любимец на публиката и критиката си остава лентата на Робърт Родригез.

Сред най-харесваните филми в историята на киното „Син Сити“ има запазено място и то недалеч от върховете. Ще отбележа само, че оценката му в imdb е 8.0, с което могат да се похвалят много, много малко заглавия.

Сред многобройните му постижения е редно да отличим номинацията за „Златна палма“ в Кан, както и спечелената награда за най-добър филм от Академията за научна фантастика, фентъзи и хорър в Америка.

Подобно на „300“, „Син сити“ се сдоби с продължение – „Син сити: Жена, за която да убиеш“. За съжаление на студиото, продължението беше много, много далеч от първия филм като зрителско одобрение или финансови резултати.