fbpx

Хорър разкази на тийнейджъри бяха издадени в сборника „Кошмар“

По-рано тази година писателите от клуб LAZARUS обявиха конкурс за младежи до 19-годишна възраст, за който ви разказахме ТУК. Съвсем закономерно, през декември се появи и сборникът „Кошмар“, който съдържа отличените произведения от надпреварата.

„Целите на конкурса бяха две – казва Бранимир Събев, председател на клуба – основната – да се опитаме да потърсим бъдещите родни таланти в литературата на ужаса и да им дадем мъничък начален тласък, за да тръгнат напред. Втората цел бе с издаването на сборника да отчетем петгодишнината на Клуб LAZARUS, която настъпва след броени дни.

Пристигнаха двуцифрено число произведения, от които финално успяхме да отличим на книжен носител общо 13. Всички сме много доволни от общото ниво на представяне на младите творци.“

На същото мнение е и друг член на журито – Симеон Трифонов. „Има доста добри разкази, дано продължат да пишат децата“, казва той. „Щастливото впечатление е, че жанрът има бъдеще у нас, като част от хлапетата спокойно слагат в джоба си доста от батковците си, сравнявайки текстовете с тези от проведения по-рано през годината конкурс за разказ на ужаса, отново от клуб  LAZARUS.”

Бранимир Събев смята, че този сборник е и един доста интересен експеримент сам по себе си, който показва „какво точно разбират едни млади творци под ужас, по какъв начин го пресъздават на белия лист и какви са темите, които ги вълнуват зад първичната обвивка на страшното.“

Според него сборникът е успял да стане достатъчно разнообразен, благодарение на многото и различни идеи, които са застъпени в произведенията  на тийнейджърите.

„Сюжетът на немалка част от финалните творби се върти около проблеми и/или смърт в семейството, имаме една-две за социална неприспособимост, както и две-три за самоубийството. Имаме обаче и исторически хорър, имаме епидемия, чудовища, демони, серийни убийци, както и хора, които са и… нещо повече от Хомо сапиенс.“

Димитър Цолов – Доктора, макар да не е сред журито на конкурса, е един от първите читатели на „Кошмар“. „Да се докоснеш до сбъднатата мечта, и то цели тринадесет пъти, ммм – ами безценно е!“ – казва той.

Доктора харесва особено много проекта – „и като замисъл, и като реализация“. Смята, че белезите на крехката възраст в тези произведения се усещат, „но това е разбираемо“.

От всички тринадесет разказа най-много му е допаднал „Кръстът на Симеон Бояджиев.

„Харесах цялостния му облик – композиция, тема (ковид-пандемията, смятайте…), динамика на диалозите, макар да попадна в графата на почти-без-хорър-произведенията.”

Големият победител в конкурса е Кирил Г. Иванов с неговия разказ “Съхнещият клон”. Той е и любимото произведение на Симеон Трифонов.

Съхнещият клон“ определено е безспорното бижу в сборника – казва той – Впечатли ме на първо място демонстрираната от младия автор зрялост по избраната тема – не очакваш от юноша да превърне разказ на ужаса в меланхолична метафора за загубата на изконно ценното; а като добавим и стилното изпълнение, струва ми се, че определено можем да вдигнем очакванията към следващите творчески опити на Кирил Г. Иванов.“

Бранимир Събев смята, че за крехката си писателска възраст участниците са се справили задоволително с двата най-важни „параграфа“, когато става дума за писане – драматургията и психологизма.

Изненада за него е бил фактът, че по-голяма част от участващите са били дами.

„Ще прозвуча като лаик и просташки, но явно тийнейджърите от мъжки пол у нас се ориентират към по-прагматични цели, нежели да се занимават с четене и писане – а именно щракане с пръсти и хвърляне на салфетки, дрифтове с БМВ и смучене на наргиле по заведенията. Но да не се отклонявам, да се върна на участниците в конкурса. Много добро впечатление ми направи фактът, че тези, които не успяха да се класират, преглътнаха загубата с достойнство, а тези, които успяха да достигнат заветната кота 13, се радваха искрено, чисто и неподправено. За което благодаря и на едните, и на другите!“, казва Бранимир.

Кошмар“ е отпечатан в тираж от 300 бройки и не е предназначен за продажба. „Бройките от тиража са разпратени на авторите, дарени по библиотеки, както и ще бъдат използвани с чисто рекламна цел и популяризация.“, обясняват от клуб Lazarus и се надяват в бъдеще да имат и други съвместни проекти с младите таланти.

Произведенията в сборника са:

1. Биляна Филипова – Говор до края

2. Богослава Петрова – Тунелът

3. Даяна Караджова – Историята: коренът на световните злини

4. Елена Иванова – Капан

5. Елизабет Чолакова – Неправилен ход

6. Кирил Г. Иванов – Съхнещият клон

7. Любомира Атанасова – Ключът

8. Мартин Венциславов – Кошмар

9. Мухарем Рамадан – Рейчъл

10. Ралица Антонова – Аз, тя и морето

11. Селин Фикрет – Чудовищата в нас

12. Симеон Бояджиев – Кръстът

13. Траяна Калоянова – Непознатият

Журито е съставено от Бранимир Събев,Иван Величков, Сибин Майналовски, Донко Найденов, Денис Метев, Даниел Иванов, Добрин Добрев – Додо, Симеон Трифонов, Милен Димитров и Делиян Маринов.