fbpx

Явор Цанев разказва за “Свръхестественият ужас в литературата”

Съвсем скоро ще излезе новата книга с творби на Лъвкрафт – “Свръхестественият ужас в литературата”. По този повод разговаряме с нейния преводач Явор Цанев.

Досега са излизали всякакви сборници с разкази на Лъвкрафт, но този път имаме нещо съвсем различно. Какви творби ще намерят читателите в „Свръхестественият ужас в литературата“?

Изданието представя на българските читатели три от най-прочутите есета на Лъвкрафт, като заглавието на първото и най-обемното от тях дава заглавие на целия сборник. В него Лъвкрафт прави задълбочен критически преглед на свръхестествения ужас в литературата от древността до двадесетте-тридесетте години на XX в., като формулира естетиката на космическия ужас и излага собствените си виждания и концепции за него и литературните техники, с които той се постига. Мисля, че за читателите ще бъде интересно споменаването на множество творби, изразеното за тях мнение или препоръката да им се обърне внимание. Все пак друго си е самият Лъвкрафт да ви препоръча книга!

Второто есе – „Бележки върху писането на свръхестествени истории“ – наподобява кратък урок по писане. В него Лъвкрафт обяснява защо пише свръхестествена проза и споделя правилата и стъпките, които следва при създаването на творбите си. И ако за читателите това несъмнено ще бъде интересно четиво, очаквам за пишещите то да е още по-интригуващо и съм убеден, че може да им бъде полезно при създаването на собствени текстове.

Третото есе – „Метричната закономерност“ – разкрива вижданията на Лъвкрафт за поезията и за това колко важни са за нея стихотворната стъпка и усещането за ритъм. С него се осъществява и плавният преход към другата значителна и непозната у нас част от творчеството му – поезията.

Някои от включените дванадесет стихотворения несъмнено са едни от най-добрите му поетични творби. Сред тях има стихове, посветени на автори, които го вдъхновяват, а други са писани по интересни поводи, пояснени в бележките.

Колко дълги са есетата на Лъвкрафт и до каква степен се фокусират върху процеса на писане? Има ли негови размисли върху отношението на човечеството към космоса и към света отвъд видимото и разбираемото?

Най-дълго е първото есе, то е от около 28 000 думи, а най-фокусирано върху процеса на писане е есето „Бележки върху писането на свръхестествени истории“, но мисля, че вече стана ясно, че в „Свръхестественият ужас в литературата“ Лъвкрафт прави разбор на доста произведения и това на места също е пряко свързано с процеса на писането. Същото важи и за есето за поезията.

На какви теми са писмата му до списанието „Уиърд Тейлс“ и какво ще научим от тях?

Лъвкрафт е имал богата кореспонденция, тук са избрани само няколко кратки откъса от негови писма до редакторите на сп. „Уиърд Тейлс“, което публикува за пръв път част от най-известните му разкази. Освен че хвърлят допълнителна светлина върху неговото творчество и начина, по който пише, в тях могат да се прочетат сюжетните линии на творби, които така и не е успял да създаде.

Лъвкрафт допреди няколко години беше почти непознат в България, но в последно време има все по-голям интерес към този автор и се издават и преиздават негови книги, как си го обясняваш?

Първата ми среща с Лъвкрафт беше преди години, с книгата „Дебнещият страх“. Предполагам, че такава е била първата среща с него и за голяма част от четящите хорър в България. За нарастването на интереса към този автор несъмнено огромен принос има покойният писател и преводач Адриан Лазаровски, благодарение на когото през годините се появиха на български език още много негови творби. Хубавата литература е обречена на вниманието на публиката и творбите на Лъвкрафт не са изключение, а потвърждение на това. Неслучайно той е посочван за най-важния американски автор на свръхестествени истории след Едгар По, а Стивън Кинг го определя като най-добрия писател на хорър в Америка.

Кога книгата ще бъде на пазара?

На сайта на издателство „Изток-Запад“ е обявено, че книгата ще излезе на 13. 07.2020 г. и предполагам, че по същото време тя ще се появи и в книжарниците. За най-нетърпеливите предварителните поръчки са активни от началото на месеца.

Повече за Лъвкрафт:

Петте най-добри разказа на Х. Ф. Лъвкрафт

Кой е бащата на космическия страх?

Ктхулу – най-великото чудовище на Лъвкрафт!