fbpx

„История на българите“ – за произхода на нашия народ и първите ни владетели

Наскоро издателство „Асеневци“ пуснаха на пазара книгата „История на българите“. От нея можем да научим за произхода на нашия народ и за първите ни владетели. За да ни разкаже повече за всичко това, се свързахме с редакторката Цветина Цолова.

За кои наши владетели се разказва в „История на българите“ и кои години обхваща?

–  „История на българите“ обединява в себе си двата тома „Българска история“ на Стоян Шангов, които започват с произхода на българите и след това проследяват хронологично историята ни чак до Борис I. Макар да се споменават някои по-ранни или по-късни събития, като години книгата основно обхваща периода от V до IX век.

Автор на книгата е Стоян Шангов, една от големите личности в началото на 20 век, ще ни разкажете ли малко повече за него?

– Стоян Шангов е виден български журналист и издател, останал в историята със своя вестник  „Вечерна поща“, където за пръв път въвежда политическата карикатура и не се страхува да осмива или критикува важни личности като княз Фердинанд или пък турския султан. През целия си живот Шангов живо се интересува от благополучието на бедното българско население и изобщо от добруването на нашата родина – заради непоклатимите си политически възгледи дори бива интегриран в Хасково, след като критикува управлението на д-р В. Радославов.

Освен журналистическата си дейност Шангов също така е бил страстен историк и с голямо старание е проучвал всички въпроси свързани със славното ни минало, като особено го вълнувал произходът на българите.

Книгата е посветена на историята ни, но самата тя днес вече е част от българската история – защо е толкова значим този труд на Шангов?

– Работата на Шангов е наистина ценна и интересна, защото авторът е включил всички оригинални исторически извори, които е ползвал, за да докаже теориите си. Така читателят добива много по-всеобхватна представа за описваните събития и има възможността да се убеди в истинността на разсъжденията му. Книгата има какво да предложи както на любителите историци, така и на хората, които дългогодишно се занимават с исторически проучвания.

„Асеневци“ има вече няколко подобни книги, които са посветени на нашата история и традиции, има ли интерес към подобни издания и как се представят те на пазара?

– По наши наблюдения българският читател обича родната си история и традиции, те го вълнуват и той е винаги готов да научи нещо ново по тези теми. Например нашето издание на Рачо Славейков  „Български народни обичаи и традиции“ винаги привлича вниманието на българските читатели и интересът към него никога не стихва, въпреки че изданието е вече от няколко години на пазара. Като българско издателство тази любов към всичко родно ни изпълва с гордост и ни мотивира да търсим повече качествени текстове по тези теми.