fbpx

Crisis on infinite Earths – с малко носталгия успяха да ни пробутат тричасова глупост

Отдавна вече не следя какво се случва в Arrowverse-а, а като гледам рейтингите, не съм само аз. Но не вярвам да има фен на тоя свят, който да е останал равнодушен към тазгодишния кросоувър на The CW, носещ името на популярната комиксова история. Crisis on infinite Еarths ще остане легендарно събитие за почитателите на DC comics и фактът, че се появява на екран, пък било то и на телевизионен такъв, си е своего рода сбъдната мечта.

Но това не е всичко, както се казва в онези популярни реклами. От The CW се постараха да натъпчат в своя кросоувър всички по-популярни версии на героите си, които с годините сме виждали в киното и телевизията. Имаше cameo-та (кратки участия) на популярни персонажи от Batman 66, The Flash от 90-те, Батман на Тим Бъртън от 89-та, Смолвил, Birds of pray, дори се включи Езра Милър от сегашната DCEU … а със сигурност черешката на тортата беше появата на Кевин Конрой, като игрална версия на Брус Уейн.

И това е само на повърхността, защото “любовното обяснение” към DC комикс не свърши дотук. Видяхме препратки към Super friends – знаменито детско от 70-те, към Зеления фенер – отвратителният филм с Райън Рейнолдс, кадри от “Титаните“, “Прокълнатия патрул” и “Блатното чудовище“, както и камео с легендарния писател Марв Уулфман, всъщност измислил Infinite earths.

Въобще на феновете беше угодено всячески и всички фен-теории и фен-блянове бяха подобаващо сбъднати от екипа, работещ по Arrowverse. Само дето историята, разположена в тези пет епизода, беше толкова потресаващо слаба, че на моменти ми беше неудобно, че гледам това шоу.

Очаквам от The CW сериалите лигави моменти, защото приемам, че гонят тийн-аудитория. Очакам и известни логически дупки, защото Arrowverse е развита насред пет шоута (може и да им бъркам вече бройката) и ми е ясно, че сюжетите се изтървават на места. Даже съм склонен да оправдая наивните обяснения, които бликат непрекъснато, защото в крайна сметка гледам сериали за супергерои, предназначени за хлапетии. Но когато няма никаква история, а само случайно наредени сцени, съшити в три часа и половина, това просто е абсурдно!

Дори в отделните епизоди нямаше усещане за някаква цялост. Всеки сегмент в тях си живееше свой живот, имаше си своя динамика и своя атмосфера и по никой начин не се вписваше сред останалите. Ако поне в различните серии имаше някаква хомогенност, бих го оправдал. Все пак различни части на историята, има логика да носят различен “дух”, нали? Е, няма такова нещо – бъркотията беше пълна.

Апогей на всичко това беше последният пети епизод, в който бяха навряни милион събития. И дори това щях да преглътна някак си ,но от сцена до сцена настроението подскачаше като пинг-понг топче в двете крайности. В един момент гледам как героите плачат за Оливър Куин, в следващия се смеят и се бият с гигантско плюшено мече!? Как се предполага да се чувствам като зрител?

С една дума бих нарекъл този кросоувър “падение”. Най-вече заради очакванията, с които беше поднесен на аудиторията. Едва ли не, вярвахме, че ще гледаме най-великото събитие в телевизионната история на DC Comics. Трябваше да е епохално и грандиозно, трябваше да се говори за това с месеци, дори с  години наред. Вместо това ни поднесоха една какофония от случки, с недотам ясно изразен лайтмотив и нищо повече. 

Не би ме било толкова яд, ако от Arrowvere не разполагаха с целия този материал. Да беше кросоувър като този от миналата година – всичко би било в рамките на нормалното. Но да имаш на разположение Кевин Конрой, съгласил се да играе Брус Уейн – това е нещо велико. Том Холанд  да се съгласи да се върне в ролята си на Кларк Кент от Смолвил също е невероятна възможност.  Да не говорим, че и не изглеждаше да са липсвали средства за CGI, както и за мащабни сцени и множество локации. Всичко беше както трябва и в действителност сега можеше да говорим като за крайъгълен камък в историята на телевизионните шоута. Вместо това ние се чудим как успяха хората, правещи тези сериали, да сътворят такава чутовна глупост. А и как можахме да си загубим три часа и половина с нея?

Можете да видите ревюто на симпатягите от Super Heroes Bulgaria в това видео.