fbpx

THE LAST OF US part 2 – милиони продажби … и разочаровани фенове

Не са много игрите, които се радват на подобна популярност като The last of us 2. Дори по българските телевизии видяхме тв спотове и реклами.

Шумът около излизането на TLOU2 беше огромен и се засили дори още повече, когато повечето големи сайтове поставиха най-високите възможни оценки на играта. В това число IGN, USgamer, Gamespot, GameInformer и прочее.

Още в предварителните продажби part II счупи рекорда на Marvel`s Spiderman за Европа.

За дебютния си уикенд The last of us 2 стана най-бързо продаваната игра за PS4 в Обединеното кралство. В Япония падна друг рекорд – „най-добре продавана игра през първата седмица от релийза си“.

Като цяло за света играта успя да продаде 4 млн. копия в дебютния си уикенд и задмина хитове като Spider-Man (3.3) и God of War (3.1). Така part II се превърна в една от най-успешните продукции не само за годината, но и въобще в историята.

В същото време обаче феновете започнаха да негодуват. Както дисковете от щандовете се изчерпваха с бесни темпове, така и негативните ревюта потекоха едно след друго.

Слабите оценки на играта бяха определени като „review-bombing“. Този термин се използва в случаите когато голяма група от хора публикува отрицателни коментари онлайн с цел да саботира продажбите на даден продукт. За голяма част от медиите тази оценки не бяха реални, защото бяха пуснати много скоро след релийза на The Last of us 2. Според Forbes голяма част от ревютата са пуснати буквално няколко часа след продажбата на играта, което е нелепо, защото за толкова време няма как потребителите да напреднат достатъчно в нея и да дадат мнение в сайта.

Факт е обаче, че често „review-bombing“-ът е нещото, с което компаниите се оправдават, когато феновете не харесат даден продукт. Подобен беше случаят с филма „Капитан Марвел“, като тогава дори определени сайтове забраниха за известно време коментарите.

В случая TLOU2 понася всевъзможни критики вече цяла седмица и със сигурност няма как всички негативи да са плод на целенасочена кампания. Сериозна част от негодуванието идва от проблемни решения в сюжета на играта. Друго нещо, което подразни потребителите, са твърде застъпените теми за хомосексуалността,  феминизма и като цяло „политическата коректност“. За мнозина от геймърите подобно отношение не отива на такова заглавие.

Така или иначе The Last of us 2 остава най-обсъжданото име от каталога и ще е такова още доста дълго време. Приходите също едва ли ще се разочароващи, без значение от отношението на потребителите. Остава само въпросът какво ще е бъдещето на франчайза.