fbpx

Westworld 3 – направиха сериала отново велик

Първият сезон на “Западен свят“ даде надежда на HBO, че ще си имат наследник на „Игра на тронове“, макар и за малко. Въпреки огромния бюджет и големите имена, бързо се разбра, че популярността на фентъзи одисеята е недостижима. И все пак първи сезон на Westworld си остава еталон за модерно и скъпо шоу, докато на следващата година нещата рязко тръгнаха надолу. Не съм фен на вторите десет епизода и съм един от многото зрители, които се удавиха в каламбура от обрати и преплетени времеви линии .

Сезон 3 обаче върна Westworld на правилния път и отново събуди фенското у мен. Сериалът сега си е чист киберпънк и тотално отхвърли корените си на високотехнологичен уестърн, което е смело и много правилно решение. Беше страхотно да гледаме Дивия запад, населен с роботи, през първата арка, но това време приключи и шоуто трябваше да продължи напред. Щеше да  е хубаво, ако се беше случило още миналата година, вместо да гледаме героите, здраво вкопчени в отминали светове, където очевидно вече нямаха място.

Историята в третия сезон не само е логично продължение, но освен това е нещо много свежо и цветно. Всичко в нея е прекрасно замислено, с дълбоки идеи и персонажи от плът и кръв, с майсторски направени обрати и неспиращо действие. С други думи – всичко, което липсваше предишния път.

Новите лица са Венсан Касел и Арън Пол, които не само че играха чудесно, но имаха и много добре написани герои, които непрекъснато бутаха действието напред. Особено Касел, като големия лош на тази история, беше невероятно харизматичен и тотално открадна шоуто. Ще е голяма загуба, ако не се върне в четвърти сезон.

Друг голям плюс за сериала е промяната на Долорес. Във втори сезон нейният персонаж ми беше един от най-скучните и не само че действаше ужасно праволинейно, но и историята покрай нея беше някак лишена от блясък. В новите епизоди потенциалът й е развит максимално и на практика всичко, което се случва в шоуто, се върти около нея. А актрисата Евън Рейчъл Ууд игра превъзходно и изглеждаше като родена за тази си роля. Мисля, че през 2020 ще е много трудно някой друг женски образ от малкия екран да засенчи Долорес.

Ако трябва да се оплача от нещо, то ще е от сюжетната линия на Бернард Лоу, която напомни за протяжните действия от втори сезон и липсата на сериозно развитие в голяма част от сцените. Разбира се, това е бял кахър,  защото Бернард има силно ограничено време на екрана, пък и сцените с него имаха своето място, дори само за да си поемат дъх зрителите между бурния екшън при другите персонажи. Ако това беше втори сезон на „Западен свят“, със сигурност шоуто щеше да е с една идея по-напред  в своята популярност. Така или иначе, четвърти сезон се очертава като много приятно и логично продължение на всичко, което видяхме тук. Надявам се да успее да задържи нивото на тазгодишните епизоди, а защо не и да надгради. Този път мога да кажа, че го очаквам с нетърпение.